نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش پایانی

اگر سیاهه جهیزیه توسط افراد عادی نوشته شود، حکم سند عادی دارد و البته در دادگاه قابل استناد است و اگر دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شود، حکم سند رسمی دارد.


نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش پایانی

اگر سیاهه جهیزیه توسط افراد عادی نوشته شود، حکم سند عادی دارد و البته در دادگاه قابل استناد است و اگر دفترخانه اسناد رسمی تنظیم شود، حکم سند رسمی دارد.

اما در خصوص عیب و نقصی که در اثر استفاده از این وسایل یا استهلاک اموال ایجاد شود، نمیشود مرد را مسئول قلمداد کرد، مگر اینکه مرد به صورت کاملا اختصاصی از آن استفاده کرده باشد. از آنجایی که جهیزیه مالی است که متعلق به خانم است و در نزد همسرش حالت امانت پیدا کرده و مرد حکم امین را دارد، به محض فوت زن، جهیزیه مانند سایر اموال زن، قابلیت به ارث رسیدن را دارد و شوهر در صورت نبودن فرزند مالک نیمی از آن و در صورت دارا فرزند مشترک، مالک یک چهارم از جهیزیه است و بقیه اموال بین سایر وراث تقسیم میشود. از این رو زن در زمان حیات خود میتواند هر دخل و تصرفی در جهیزیه انجام دهد و آن را به دیگری هدیه دهد. در چنین شرایطی زوج باید زیر برگه فهرست جهیزیه را با ذکر تاریخ ، نوع دخل و تصرف و سایر موارد را قید کند و از همسر خود امضا بگیرد که در دعاوی احتمالی مسئولیتی در قبال آن وسیله نداشته باشد.

به چه صورت میشود دعوای پس گرفتن (استرداد) جهیزیه را در محاکم انجام داد؟

به منظور پس گرفتن (استرداد) جهیزیه باید تقاضای خود را در قالب دادخواست به محضر قاضی تقدیم کنید. طبق بند 5 ماده 4 قانون حمایت از خانواده، مصوب سال 1391 ، رسیدگی به دعاوی جهیزیه در صلاحیت دادگاه خانواده است. اگرچه زوجه میتواند با مراجعه به شورای حل اختلاف محل و یا در دفاتر الکترونیک قضایی نسبت به طرح ، ثبت و تعقیب دادخواست پس گرفتن (استرداد) جهیزیه به طرفیت همسر خود، اقدام کند. اما با توجه به سقف رسیدگی در شوراهای حل اختلاف که 20 میلیون تومان است ، باید دادخواست مطرح شود، یعنی اگر مبلغی بیش از 20 میلیون تومان را مطالبه کند، دادخواست در شورای حل اختلاف رد خواهد شد.

بعد از طرح تقاضای پس گرفتن (استرداد) جهیزیه توسط زوجه، احتمال از بین رفتن جهیزیه به واسطه شوهر وجود دارد، به همین خاطر زوجه میتواند قبل از تقدیم دادخواست اصلی، که در جهت بازپس گیری جهیزیه است، به موجب بند ب ماده 108 قانون آیین دادرسی مدنی، تقاضای صدور قرار تامین خواسته را بدهد که در این ماده بیان شده : خواهان میتواند قبل از تقدیم دادخواست ، یا ضمن آن، تا وقتی حکم قطعی در مورد اصل دعوا صادر نشده، در موردی که خواسته در معرض تعیین، تضییع و یا تفریط باشد، از دادخواست تقاضای صدور قرار تامین کند.

نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش پایانی


رسیدگی به دعوای پس گرفتن (استرداد) جهیزیه به چه صورت است؟

در دعاوی مربوط به ازدواج و طلاق، خواهان باید در دادگاه محل اقامت خوانده یا در دادگاه محل وقوع عقد نکاه، دعوا را مطرح کند. بعد از تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به طرفین، دادگاه موظف به رسیدگی است ، دعوای پس گرفتن (استرداد) جهیزیه هم از این امر مستثنا نیست. در صورت حاضر نشدن شوهر، رای صادره به صورت غیابی خواهد بود که تا 20 روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی توسط شوهر را دارد و بعد از 20 روز در صورت اقدان نکردن شوهر به واخواهی، مدت 20 روز بعدی برای طرفین در نظر گرفته میشود که نسبت به حکم درخواست تجدید نظر خواهی ارائه دهند. این تجدید نظر باید در دادگاه تجدید نظر استان انجام بگیرد. در صورت عدم تجدید نظرخواهی یا قطعیت حکم، طبق ماده 1 قانون اجرای احکام مدنی، زوجه میتواند اقدام به تقاضای صدور اجراییه و ابلاغ آن به شوهر کند. تا زمانی که زوجه درخواست صدور اجراییه نکند، هیچ اقدام قانونی نسبت به صدور اجراییه انجام نمیگیرد.


نمونه دادخواست درخواست استرداد جهیزیه را میتوانید از اینجا دریافت کنید



نظرات کاربران


محمد درخشان مقدم -  03 خرداد 1401
سلام درحال طلاق از خانمم هستم وجهیزیه را من خریدم خانمم چن تیکه جزی اورده الان من باید چکار کنم

تیم محتوای احقاق -  03 شهریور 1402

سلام. شما چنانچه اونموقع که وسایل رو تهیه کردین ،فهرستی از خریداتون داشته باشید که نشون دهنده ی خرید این وسایل توسط شما باشه و همچنین اینکه خانومتون اگه وسیله ای نخریده پس فهرست اموالی هم وجود نداره که زمان بردن وسایل  به منزل شما ،توسط شما  و چند نفر شهود امضا شده باشه و الان توسط همسرتون قابل استناد باشه .


مائده هستم -  07 مرداد 1401
برای استرداد جهیزیه باید از کجا اقدام کنم؟دادخواست استرداد جهیزیه از کجا تهیه کنم؟

تیم محتوای احقاق -  31 شهریور 1402

سلام ...مراحل استرداد جهیزیه در کشور ما اصولا بدون مشکل هستش و به راحتی انجام میشه.لذا شما با مراجعه به دادگاه خانواده یا شورای حل اختلاف در صورتی که میزان خواستتون تا بیست میلیون هست به استناد سیاهه ی جهیزیه دادخواست استرداد جهیزیه رو تقدیم دادگاه میکنید.


omid -  26 آذر 1402
سلام سه ماه از عروسی من و خانومم گذشته بود که پدر خانومم بدون هماهنگی و بدون اجازه من خانومم رو با خودش میبره و الان حدود ۵ماه ۲۰روز هستش که خانومم منزل مشترکمونو ترک کرده و من در طول این مدت چندبار افرادی رو برای برگشت به زندگی مشترک به خانه پدر خانومم فرستادم ولی فایده نداشته امروز با خبر شدم که به خاطر جهیزیه شکایت کردن حالا میخوام بدونم آیا راهی هست که نزارم جهیزیه ببره یا نه