نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش دوم

یکی از دعاوی که امروزه در محاکم کشور ما، بسیار رایج شده، دعاوی مربوط به پس گرفتن (استرداد) جهیزیه است.


نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش دوم

یکی از دعاوی که امروزه در محاکم کشور ما، بسیار رایج شده، دعاوی مربوط به استرداد جهیزیه است.

قضات بر منبای ماده 29 قانون حمایت از خانواده که ذکر کرده دادگاه در رای صادره ی خود مبنی بر طلاق بایستی تکلیف مسائل مالی را مشخص کند، بر همین اساس درباره جهیزیه نیز تعیین تکلیف میکنند.

تا خیلی سال پیش، جهیزیه مفهوم امروزی را نداشت و صرفا مقداری وسیله برای رفع حوائج زندگی اولیه زوجین بود و جنبه مالی امروز را نداشت و جنبه اقتصادی پیدا نمیکرد، دعوای پس گرفتن (استرداد) جهیزیه هم به صورت امروزه رایج نبود، اما امروزه به خاطر تورم و افزایش ارزش ریالی جهیزیه و همچنین متاسفانه تزلزل خانواده ها و افزایش طلاق، به یکی از دعاوی رایج در محاکم ایران مبدل شده است.
برای پس گرفتن (استرداد) جهیزیه ،فهرست اقلام جهیزیه یا به اصطلاح سیاهه جهیزیه، باید به صورت دقیق و واضح، با ذکر جزئیات و تعداد دقیق اقلام را تهیه شود. این اقلام باید در فهرستی تهیه شده و مانند سایر اوراق قراردادی از در دو نسخه تهیه شود و به امضای هر دو طرف برسد که یک نسخه نزد خانم و یک نسخه نزد همسرش قرار می گیرد.لازم به ذکر است که تا زمانی که شوهر برگه فهرست اقلام را امضا نکرده باشد، حتی با امضای شهود، به هیچ وجه در محاکم رسمیت پیدا نکرده و قابل استناد نیست.

فیلم برداری از جهیزیه

بعضی اوقات دیده شده که بعضی از خانواده ها به جای اینکه فهرستی از اقلام با امضای زوج تهیه کنند، به فیلم برداری اکتفا میکنند، اما متاسفانه به هیچ عنوان فیلم حتی با حضور زوج در فیلم یا چیدن جهیزیه در منزل مشترک زن و شوهر در محاکم قابلیت استناد ندارد.

نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش دوم


بهتر است دو نفر شاهد که از خانواده زن و مرد هستند، زیر فهرست را امضا کنند.در چنین شرایطی فهرست حکم سند عادی را پیدا میکند که در محاکم قابلیت استناد به عنوان یک مدرک تامه را خواهد داشت. اگر فهرست در دو نسخه تهیه شود، در محاکم برای مرد هم قابل استناد است و فقط دلیلی بر ادعای خانم نمیشود. چرا که دیده شده که گاهی خانم ادعایی بیش از فهرست واقعی جهیزیه داشته، که در چنین شرایطی با توجه به نسخه دوم که نزد مرد است، کذب بودن ادعای زن را اثبات میکند.

بهتر است که مرد فهرست جهیزیه را بعد از اینکه وسایل به خانه مشترک برده شد و یا لااقل زمانی که در دسترس و اختیارش قرار گرفت، امضا کند. چون از زمان امضای فهرست جهیزیه ، این حکم را پیدا میکند که در اختیار مرد قرار گرفته و مرد نسبت به تمام آن مسئول است. از نقطه نظر حقوقی ، اموال مربوط به جهزیه حکم امانی دارد و مرد از زمان امضا، حکم امین را پیدا میکند و در صورت از بین رفتن اموال، شوهر در صورتی ضامن است که نسبت به آن تعدی و تفریط کرده باشد و در صورت تفریط به ترتیب اولیت ضامن عین، یا مثل، یا قیمت اموال خواهد بود


نمونه دادخواست درخواست استرداد جهیزیه را میتوانید از اینجا دریافت کنید



نظرات کاربران


محمد عطایی -  28 خرداد 1399
سلام و خسته نباشید همسرم میخواد جهزیه اش را ببرد .آیا میتواند وسایلی را که در طول زندگی خریدیم رو ببره؟تلویزیونی که در جهاز خودش اورد سوخت و من خودم یک دستگاه دیگه خریدم.ایا اون به ایشون تعلق میگیره ؟

تیم محتوای احقاق -  18 دی 1398

سلام خیر فقط همسرتون میتونه وسایلی رو که تحت عنوان جهیزیه خریداری کرده و به امضای خودتون و شهود دربرگه  سیاهه جهیزیه رسیده رو همراه خودشون ببره


محمد محمدی شایان -  18 فروردین 1399
بسیار عالی بودن مطالبت خانم مهدیس گودرزی، برای شما آرزوی موفقیت میکنم، همه صوت های شما رو دانلود کردم تا در تعطیلات عید گوش بدم، پیروز باشید

تیم محتوای احقاق -  18 فروردین 1399

سلام ممنونم از اظهار لطفتون ....موفق باشین


راحله -  22 اسفند 1401
سلام وقت بخیر.من برای استرداد جهیزیم اقدام کردم ولی سیاهه نداشتیم و فاکتور ارائه دادم همون اول شورای حل اختلاف رای رو به من دادن ولی با اعتراض همسر الان ۹ ماهه که من علاف دادگاه هستم و فقط کشش میدن.در ضمن همسرم از روز اول درو قفل کرده و من نمیتونم وارد خونه بشم.سوالم اینه من میتونم قفل درو باز کنم و جهیزیمو طبق فاکتورها بردارم.بعدا اکه شکایت کنه مشکلی برام بوجود میاد؟