مزاحمت تلفنی،مصادیق و شرایط احراز آن - بخش اول

مزاحمت تلفنی عبارتست از اینکه کسی بااستفاده از تلفن یا سایر وسایل مخابراتی بدون جهت، ضمن اشتغال خط تلفن متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی ،موجبات آزار و اذیت آنان را فراهم آورد .

فهرست

مزاحمت تلفنی،مصادیق و شرایط احراز آن - بخش اول

امروزه با توجه به پیشرفت گسترده ی علم و فناوری و همچنین با بوجود آمدن وسایل ارتباطی جدید و متنوع ضمن اینکه کمک شایانی به افراد در جهت برقراری ارتباط با یکدیگر کرده است اما گروهی از افراد به دلیل نداشتن فرهنگ مناسب در جهت استفاده از این وسایل ارتباط جمعی موجب اخلال در ارامش و آسایش افراد دیگر و همچنین هرج و مرج میشوند که قانونگذار این موارد را جرم انگاری کرده است و برای آنها مجازات در نظر گرفته است.در این پست به بررسی جرم مزاحمت تلفنی خواهیم پرداخت.

مزاحمت تلفنی

مزاحمت تلفنی عبارتست از اینکه کسی بااستفاده از تلفن یا سایر وسایل مخابراتی بدون جهت، ضمن اشتغال خط تلفن متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی ،موجبات آزار و اذیت آنان را فراهم آورد .

قانونگذار مجازات شخص مزاحم را مطابق ماده 641 قانون مجازات اسلامی ،تحمل حبس از یکماه تا شش ماه مقرر نموده است علاوه بر این براساس تبصره 2 ماده 14 قانون تاسیس مخابرات مصوب 1366 ،هر کس وسیله مخابراتی در اختیار خود را وسیله ی مزاحمت دیگری قرار دهد یا به عمد و سوءنیت ارتباط دیگری را مختل نماید برای مرتبه اول پس از کشف ،ارتباط تلفنی وی به مدت یک هفته با اخطار کتبی قطع میگردد و برای مرتبه ی دوم اگر تکرار شود ارتباط تلفنی وی به مدت سه ماه با اخطار کتبی ،قطع میگردد و ارتباط مجدد مستلزم پرداخت هزینه های مربوط و تقاضای مشترک میباشد .

اگر برای مرتبه ی سوم این عمل تکرار شود ،ارتباط تلفنی فرد مرتکب به طور دائم قطع خواهد شد .

به نظر می رسد در صورت گذشت شاکی تعقیب کیفری و اجرای مجازات متوقف نخواهد شد به دلیل این که این جرم از جرایم عمومی است و ماده 104 قانون مجازات اسلامی این جرم را در عداد جرایم قابل گذشت احصا نکرده است.

هرگاه ایجاد مزاحمت تلفنی همراه با جرایم دیگر از جمله تهدید به قتل و اخاذی باشد ،عمل مرتکب بر طبق ماده 131 قانون مجازات اسلامی واجد عناوین مجرمانه متعدد خواهد بود و نیز مشمول حکم ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی خواهد بود.بر اساس ماده ۶۶۹ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، هر گاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او کند، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان ازدو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

مزاحمت تلفنی،مصادیق و شرایط احراز آن - بخش اول


مصادیق مزاحمت تلفنی

مصادیق مزاحمت تلفنی موارد گوناگونی است که درمطلب پایین به بیان آنها میپردازیم:

. سوت کشیدن، سکوت و سپس فوت کردن در گوشی بدون وقفه. 1

2.فحاشی کردن و حرفای رکیک نثار مخاطب کردن

  1. گاه خبرهای کذب و غیر واقعی به مخاطب دادن و تهمت های ناروا زدن که ممکن است عواقب وخیمی دربر داشته باشد.

4.دادن خبرهای کذب و تکان دهنده که بعضا باعث شوک آنی یا سنکوپ شدن می شود وآرامش خانواده ها را بر هم می زندو حتی ممکن است منجر به عزا و ماتم گردد .

هر جرم دارای عناصر قانونی و مادی است که اگر انها تحقق پیدا کنند آن جرم محقق میشود.

عنصر قانونی جرم مزاحمت تلفنی:

ماده 641 قانون مجازات اسلامی مزاحمت با تلفن یا دستگاه های مخابراتی دیگر را جرم تلقی كرده و برای آن مجازات تعیین كرده است و علاوه بر آن ماده واحده قانون اصلاح تبصره 2 ماده 14قانون تأسیس شركت مخابرات ایران مصوب 1366 نیز مۆیّد این مطلب است. در اینجا لازم به ذکر است که با عنایت به ابتدای ماده که بیان داشته است:

هر كس به وسیله تلفن یا دستگاه های مخابراتی دیگر برای اشخاص ایجاد مزاحمت نماید.... . وسیله ارتكاب جرم علاوه بر دستگاه تلفن شامل كلیه دستگاه های مخابراتی از قبیل دستگاه فرستنده بی سیم و با سیم و همین طور سایر وسایل مخابراتی كه برای اعلام خبر و پیامک مورد استفاده قرار می گیرد خواهد شد.

عنصر مادی جرم مزاحمت تلفنی

برای تحقق این جرم، رفتار فیزیكی خارجی مرتكب در ایجاد ارتباط لزوماً باید به صورت رفتار غیر متعارف بوده و انجام آن باعث ناراحتی و سلب آسایش شنونده یا گیرنده پیام شود. بنابراین ترك فعل نمی تواند تشكیل دهنده عنصر مادی این جرم باشد. یعنی هر كس با علم و اطلاع از قصد دیگری مبنی بر ایجاد مزاحمت تلفنی برای شخص ثالث، اقدامی در جلوگیری از این كار به عمل نیاورد ترك فعل او باعث تحقق عنصر مادی نمی شود.




نظرات کاربران