ولایت قهری
در قوانین ما نهاد ولایت قهری به پدر و جد پدری به صورت جبری قرار داده شده است.در صورتیکه ولی قهری، شرایط ولی بودن را از دست بدهد یا در تصرفاتش برخلاف مصلحت عمل کند و موجبات ورود ضرر را برای مولیعلیه فراهم نماید، حسب مورد خودبهخود از سمت ولایت منعزل و یا بهحکم دادگاه عزل میگردد.
در بسیاری از مکاتب دنیا پدر به عنوان ولی قهری محجور شناخته شده است. ولایت قهری پدر و جد پدری در قوانین ما امری ثابت شده است و به گونه ای میتوان گفت که همطراز هم میباشند . در صورت نبود اولیای قهری و یا عدم صلاحیت وی و ... از سوی حاکم شرع فردی امین به ولی ،قیم یا مانند آن ضمیمه میشود که به آن ضم امین گویند.
ولی قهری شخصی است که به حکم قانون تعیین می شود و سمت خود را مستقیما از قانون می گیرد و ولایت او وظیفه خانوادگی و اجتماعی و به تعبیر دیگر اجباری است ، نه اختیاری و به همین جهت آن را قهری نامیده اند . مطابق قانون مدنی، ولی قهری در همه ی امور مالی مرتبط با کودک ، نمایندهی قانونی اوست و همه ی تصمیم های مالی او را میگیرد.
ولي قهري شخصي است كه به حكم قانون تعيين ميشود و سمت خود را مستقيماً از قانون ميگيرد و ولايت او يك وظيفه خانوادگي و اجتماعي و به تعبير ديگر، اجباري است نه اختياري و شايد به همين جهت آن را قهري ناميدهاند.