شرح شکایت:
در این پست به بررسی آنچه شاکی برای اعاده حیثیت (ادعای شرف) باید ثابت کند و دفاعیات در برابر اتهام افترا میپردازیم.
در ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی؛ مقنن دو نحوه اِعمال مجازات پیش بینی کرده است و دادرس دادگاه را مخیر کرده است که مرتکب را به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند. یا اینکه اگر شخصیت مرتکب به نحوی بود که باید درباره او مجازات مناسبی تعیین شود بر حسب مورد حبس تعزیری و یا شلاق تا ۷۴ ضربه را مورد حکم قرار دهد.
در افترا(تهمت زدن) به وسیله نشر اکاذیب، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء، ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شده باشد یا نه، مقنن علاوه بر اینکه اعاده حیثیت شخص مورد افترا(تهمت زدن) را در صورت امکان لازم دانسته، بلکه مرتکب را مستحق حبس تعزیری از ۲ ماه تا ۲ سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه شناخته است (ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی).
بیاناتی که مورد اعتراض قرار گرفته است، باید حامل یک اتهام افترا(تهمت زدن) باشد:
دادگاه معتقد است که جمله توهین آمیز، جمله ای است که موجب بدنامی یا بی اعتباری شود. یا عموماً از دیدگاه اعضای یک جامعه به این صورت جلوه کند و یا در غیر این صورت جمله ای باشد که نشان دهنده دشمنی، تحقیر، اهانت یا استهزا باشد و باعث آسیب رساندن به اعتبار شخص در محل کار و تجارت و حرفه او باشد.
این بدان معنی نیست که در هر جمله از شاکی نام برده شود، بلکه کافی است ثابت شود که جملات به کار برده شده، طبق استنباط یک شخص منطقی، به شاکی نسبت داده شده است. خواه متهم چنین مقصودی داشته باشد یا خیر.
برای پیگیری در دادگاه، جملات توهین آمیز باید به شخصی غیر از شاکی منتقل شده باشد. هر شخصی که این جملات توهین آمیز را به شخص دیگر بگوید، آن را انتشار داده است و مسئول این اتهام افترا(تهمت زدن)ی رسانه ای است.
فرض می کنیم که موضوع آسیب به اعتبار و آبروی یک فرد در مورد افترا(تهمت زدن)ی رسانه ای موجود باشد، شاکی باید با یک مدرک یا شاهد ثابت کند که به خاطر این گفته های افترا(تهمت زدن) آمیز منتشر شده متحمل خسارت و زیان شده است.
حتی اگرثابت شود که متهم به شخصی غیر از شاکی جملاتی توهین آمیز درباره او گفته است، متهم می تواند با یکی از روش های دفاعی متعدد قانونی و شناخته شده از این اتهام تبرئه شود؛ این روش ها عبارتند از:
یک اتهام افترا(تهمت زدن) تحت پیگیری قرار نمی گیرد، اگر ثابت شود که چنین موضوعی حقیقت دارد.
وقتی بتوان ثابت کرد که شاکی از انتشار افترا(تهمت زدن) یا جملاتی که به او نسبت داده شده رضایت دارد و یا اینکه این جملات به تحریک خود شاکی منتشر شده باشد لذا در این صورت متهم می تواند از اتهام افترا(تهمت زدن) تبرئه شود.
هنگامی که موضوع صداقت و جریان آزاد اطلاعات در مسائل مهم با مصلحت افراد برای حفظ آبرویشان در موازنه قرار می گیرد، جریان آزاد اطلاعات و صداقت بر حفظ آبروی فرد برتری دارد.
تفسیر منصفانه معمولا از روی رسانه ها یا سخنان افرادی که گفته هایشان در رسانه انعکاس می یابد استنباط می شود. افرادی که مسایل مربوط به منافع عمومی را از روی صداقت و بدون سوءنیت و به طور منصفانه تفسیر می کنند نسبت به افترا(تهمت زدن)ی رسانه ای مصونیت دارند حتی اگر تفسیر آن ها توهین آمیز باشد. اگرچه برای چنین مصونیتی فرد باید ثابت کند که گفته هایش به عنوان یک تفسیر بوده و این تفاسیر یک اظهار نظر صادقانه در مورد حقایق آشکاری است که وجود دارد.
شاکی: نام و نام خانوادگی شاکی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل)، شماره تلفن ثابت و همراه و کدپستی شاکی.
موضوع شکایت: تهمت و افترا(تهمت زدن)
تاریخ و محل وقوع جرم: ذکر این موارد از جهت تشخیص مرور زمان و نیز تعیین مرجع صالح به تحقیق و رسیدگی حائز اهمیت می باشد.
دلایل شکایت:
- حضور شخص شاکی یا وکیل وی
- اصل و فتوکپی از کارت ملی شاکی
- استشهادیه
- اسامی، مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان
- دست نویس عادی
- سایر دلایل و مستندات
مشتکی عنه: مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون در صورت امکان
بسمه تعالی
ریاست محترم دادسرای عمومی و اتقلاب
با سلام و احترام
به استحضار می رساند فردی به هویت ... با مراجعات مکرر خود به محل کار اینجانب واقع در ... نه تنها موجبات مزاحمت بنده را فراهم نموده است بلکه با استعمال الفاظ نامناسب اقدام به ایراد تهمت و افترا(تهمت زدن) نسبت به بنده نموده است. مشتکی عنه آگاهانه و عالمانه مبادرت به ارائه دست نوشته ای عادی به سازمان محل کار بنده نموده و صراحتاً امری را نسبت به اینجانب نسبت داده است که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می گردد.
از آنجا که مشتکی عنه با اقدامات آگاهانه خود موجب مزاحمت و سلب امنیت شغلی و روانی بنده گردیده است، فلذا مستند به ماده ۶۹۷ از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی، شروع به تحقیق، تعقیب و رسیدگی به جرم فوق الذکر مستدعی می باشد.
در انتها و در راستای تشهیذ ذهن آن مقام محترم استماع شهادت شهود مورد درخواست است.
سلام اگه که نتونید اثبات کنید که همسرتون با دختر خالتون در ارتباطه ممکنه که به جرم افترا ازتون شکایت کنن اگرم بتونید اثبات کنید بهتره که از همسرتون شکایت کنید
سلام...باید به دادسرا رفته و از ایشان شکایت کنید به اتهام تهمت و همچنین اثبات این ادعا با شماست فلذا شاهد و یا هر چیزی که ادعای شما را ثابت کند و محکمه پسند باشد به عنوان مدرک نیاز دارید که داشته باشید و مجازات چنین فردی یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق میباشد. 
سلام ممنون از اظهار لطفتون ...
سلام روز بخیر ....افترا نسبت دادن عامدانه و صریح جرم با هر وسیله ای به دیگری بدون توان اثبات صحت وقوع آن جرم توسط منتسب الیه هست.در متن قانون ماده۶۹۷قانون مجازات بخش تعزیرات میگه هر کس به هر وسیله ای صریحا امری را به کسی نسبت دهد یا منتشر کند که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت کند مفتری محسوب می شود.
همچنین تا زمانیکه ایشان بر علیه شما شکایت نکنند و منجر به صدور حکم قطعی نگردد جرم افترا اثبات نخواهد شد زمانی محقق میگردد که برعلیه شما شکایت نماید و حداقل شما از این شکایت متضرر شوید مثلا برای شما قراری صادر شود و یا بازداشت شوید.
در موضوع سوال اگه مغازه دار ها ثابت کنند که اموالی از انها به سرقت رفته است احتمال زیاد از اتهام افترا بری خواهند شد هر چند نتواند ثابت کند شما سارق بوده اید.چون همین امر سونیت و عامدانه بودن اسناد را تحت الشعاع قرار خواهد داد وبطور کلی تا زمانیکه ایشان بر علیه شما شکایت نکنند و منجر به صدور حکم قطعی نگردد جرم افترا اثبات نخواهد شد زمانی محقق میگردد که برعلیه شما شکایت نماید و شما در دادگاه تبرئه شوید
سلام ...اولا افترا باید اثبات بشود...دوما اگر شکایت کلاهبرداری بکنید باید سوء نیت را بدست بیاورید و بعد اقدام به شکایت کلاهبرداری بکنید .به نظر اقدام فرد مذکور در ایجاد صندوق دروغین شروع به کلاهبرداری و مانور متقلبانه می باشه و پول را گرفته وبعد به هر دلیل پشیمان شده است که دلیل به وقوع کلاهبرداری نیست یعنی شروع به کلاهبرداری بوده یعنی کلاهبرداری محقق شده وپشیمانی و جبران ضرر است.اما باید اثبات کنیم که ایشان این مانور را رفته است
سلام....اگه به شما درخصوص کچلی چیزی نگفته بوده باشن و زن با وصف مودار بودن به عقد شما دراومده باشه از مصادیق فریب در نکاح یا تدلیسه و شما میتونید از موارد فریب در نکاح استفاده کنیدماده 1128 قانون مدنی در این خصوص بیان کرده که :
هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متبانیاً بر آن واقع شده باشد.
فسخ نکاح تشریفات طلاق رو نداره و راحت تر صورت میگیره.
همچنین ماده1123 قانون مدنی درخصوص عیوب زن که موجب حق فسخ مرد هست موارد زیر رو بیان کرده :
1- قرن؛
۲- جذام؛
۳- برص؛
۴- افضا؛
۵- زمینگیری؛
۶- نابینایی از هر دو چشم.
سلام....برای پاسخ به این سوال لازمه که متن پیامها ملاحظه بشه و بستگی داره که توی پیامهاتون طرف مقابل رو چی مورد خطاب قرارداده باشید با عناوینی مثل کلاهبردار یا دزد و امثال اینها مورد خطاب قرارداده باشید یا خیر ...چنانچه با این عناوین مورد خطاب قرارداده نباشید و از دادسرا هنوز احظار نشده باشید ،اگه نگرانید میتونید برید دادسرا پرونده رو مطالعه کنید وگرنه فعلا محل نزارید تا احضارتون کنن یا پرونده منع بخوره
نظرات کاربران