مقصود از مجازاتهای تبعی چیست-بخش ششم-نکات مواد 25و26 قانون مجازات اسلامی

در پست قبل به بررسی تفاوتهای میان شرایط مجازاتهای تبعی طبق مواد 25 و 26 قانون مجازات مصوب 1392 با ماده 62مکرر اصلاحی پرداختیم و دانستیم که در قانون جدید به صورت شفاف تر و کامل تر به یک سری موضوعات پرداخته شده و میزان مجازات برخی از جرم ها کمتر و برخی بیشتر شده است


مقصود از مجازاتهای تبعی چیست-بخش ششم-نکات مواد 25و26 قانون مجازات اسلامی

در پست قبل به بررسی تفاوتهای میان شرایط مجازاتهای تبعی طبق مواد 25 و 26 قانون مجازات مصوب 1392 با ماده 62مکرر اصلاحی پرداختیم و دانستیم که در قانون جدید به صورت شفاف تر و کامل تر به یک سری موضوعات پرداخته شده و میزان مجازات برخی از جرم ها کمتر و برخی بیشتر شده است .در این پست به بررسی سایر نکات در ارتباط با مواد 25 و 26 قانون مجازات اسلامی میپردازیم.

به عنوان مثال در مجازات اعدام و حبس ابد، اگر مجرم به هرعلت آزاد شود، تا 7 سال بعد از اینكه اجرایحکم آن تمام شد، این اثرات را در بر دارد. اما بعد از 7 سال به مانند این است كه فرد اصلا سابقه ای نداشته است كه اصطلاحا به آن اعاده حیثیت می گویند.

یا در مجازات های قطع عضو و یا قصاص و مجازات حبس تا درجه 4، تا 3 سال این مجازات تبعی، یعنی محرومیت از حقوق اجتماعی كه در ماده 26 قانون مجازات اسلامی آمده، در مورد شخص اعمال می شود اما بعد از آن در مورد شخص اعاده حیثیت شده یعنی دیگراعمال نمی شود.

لذا تفاوت آن با قانون قبلی در این است كه جرایم سبك تا زیر 2 سال حبس، اصلا در سابقه محكومیت درج نمی شود. آن هایی هم كه از این مدت بالاتر رفته اند و در سابقه سجل كیفری شخص ثبت شده، مجازات های تبعی تا مدتی خاص در مورد آن ها اعمال می شود. كه این مدت خاص 7 سال، 3 سال و 2 سال بوده و از این مدت كه گذشت، سابقه كیفری از سجل كیفری شخص پاك خواهد شد. تفاوت دیگر در این است كه حقوق اجتماعی در ماده 26 قانون بسیار شفاف و روشن در 12 بند كه در بالا به آن اشاره شد، برخلاف تبصره یك قانون قبلی كه به صورت كلی تعریف كرده، مصادیق حقوق اجتماعی را كه شخص به عنوان مجازات تبعی با شرایط پیش بینی شده در ماده 25 از آن ها محروم می شود، به طور دقیق تعیین كرده است.

مقصود از مجازاتهای تبعی چیست-بخش ششم-نکات مواد 25و26 قانون مجازات اسلامی


طبق قانون جدید، حتی اگر حکم دادگاه اجرا نشود و مشمول مرور زمان شود، از تاریخ مرور زمان به میزان معین در قانون، مجرم ،از حقوق اجتماعی به طور خود به خود محروم خواهد شد.مقصود از اصطلاح مرور زمان ،به این معناست که اگر در مدت معینی، جرم تعقیب نشود و یا مجرم به مجازات نرسد، جامعه آن را فراموش می کند و تعقیب یا مجازات مجرم اثر لازم اولیه را نخواهد داشت.

در توضیح بندهای الف ،ب و ج ماده 25 قانون مجازات اسلامیلازم به ذکر است که ،علاوه بر اعدام، همه مجازات های سالب حیات و همین طور حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی مشمول مجازات تبعی هفت ساله خواهند بود.

در این قانون برخلاف قانون قبلی، مدت محرومیت از حقوق اجتماعی محکومان به قطع عضو، دو سال کمتر شده و به سه سال کاهش یافته است؛ همچنین محکومان به قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد، نفی بلد و حبس تا درجه چهار نیز مشمول این میزان محرومیت هستند.

مجازاتهای تعزیری مطابق با ماده 19 ق.م .ا جدید ، به هشت درجه تقسیم می شود ومقصود از مجازات حبس درجه چهار یعنی حبس بیش از پنج تا حداکثر 10 سال.

علاوه بر این، مدت مجازات تبعی محکومان به شلاق حدی، در قانون جدید یک سال بیشتر شده و دو سال است. در ضمن محکومان به قصاص عضو درصورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج نیز، مشمول مقرره اخیر هستند.

مجازات حبس درجه پنج عبارت است از حبس بیش از دو تا حداکثر پنج سال. همین طور در غیر موارد فوق، مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود، ولی در گواهی های صادرشده از مراجع مربوط منعکس نخواهد شد، مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات.

لازم به ذکر است که محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم خواهد بود.




نظرات کاربران


یونس ناصری  -  12 اسفند 1401
عالی خیلی ممنون بابت راهنمایی ومشاوره. من خودم لیسانس دارم بیگناه مواد از توگوشی یه نفر دیگر دراوردن منو هم مجازات کردن مدت 11ماه 23روز 6ما حبس کشیدم ازاد شدم الان ثابقهم پاک میشع مجازاتم درجه 6است لطفا بیشتر توضیح بدید درمورد مجازات درجه 6

تیم محتوای احقاق -  07 بهمن 1398

با سلام و احترام...ممنون از اظهار لطفتون
تعزیرات درجه شش و هفت و&zwnjهشت در زمره مجازات های موثر کیفری نیستند.
با این مقدمه به عرض میرساند ، مجازات های با شمارگان ۱و۲و۳تعزیر به انضمام برخی جرایم مستتر در آنها در سجل کیفری ثبت و در صورت استعلام نمایان میگردد.
پس مجازات مورد نظر شما بعنوان سابقه ی کیفری (ب معنای مورد نظر شما)ثبت و در استعلامات نمایان نمیشود.
ولی در صورت تکرار جرم ،با استعلام و دستور قاضی تمامی جرایم و مجازاتهای گذشته و حال خدمت ایشان ارسال خواهد شد.برای سو سابقه کیفری موثر ماده ۲۵قانون مجازات اسلامی تعیین تکلیف نموده و حبس تا درجه ۵دارای سو سابقه میشود


محمد -  12 اردیبهشت 1400
با سلام.ایا کسی که ۲۰ سال پیش حین خدمت سربازی جرمی مرتکب شده که به یک ماه حبس محکوم شده اکنون که قریب به ۲۰ سال از وقوع ان جرم میگذرد و شخصیت فرد کاملا تغییر پیدا کرده به طوری که انسانی با ایمان،با تقوا ،صالح و درستکار شده همچنان میبایست مجازات تبعی محرومیت از حقوق اجتماعی را متحمل شود،مشخصا،از کاندیداتوری در شورای شهر منع میشود؟همچنین ایا این سابقه همچنان در سجل کیفری شخض موجود است،یعنی گواهی عدم سوء پیشینه به او داده نمیشود؟اگر پاسخ مثبت باشد باید گفت که یک نقیصه قانونی و حقوقی است و با عدالت مغایرت دارد.مزید استحضار سرکار خانم عرض میکنم که حدود ۸ سال پیش که اقدام نمودم متاسفانه پاسخ سولات مثبت بود.

تیم محتوای احقاق -  19 خرداد 1402

سلام ...جرمی که شما میگین احتمالا شامل جرم تعزیری درجه 8 بوده 

چون مجازات جرم تعزیری درجه هشت حبس تا سه ماه هستش و مجازات تبعی نباید داشته باشه بخصوص اگه که بار اولتون بوده باشه که مزید بر علت میشه و محرومیت از حقوق اجتماعی نداره.


محسن -  24 فروردین 1399
سلام.آیا یک سال حبس تعزیری+2 میلیون تومان جریمه ی نقدی سوپیشینه ی کیفری موثر است؟و اگر هست مدت زمان منع حقوق اجتماعی آن چه مدت خواهد بود؟

تیم محتوای احقاق -  24 فروردین 1399

سلام ...مطابق ماده 19 قانون مجازات اسلامی ،مجازات شما ، مجازات تعزیری درجه ی شش میباشد که شامل موارد زیر است :

حبس بیش از شش ماه تا دو سال
- جزای نقدی بیش از بیست میلیون (۲۰. ۰۰۰. ۰۰۰) ریال تا هشتاد میلیون (۸۰. ۰۰۰. ۰۰۰) ریال
- شلاق ازسی ویک تا هفتادوچهار ضربه و تا نودونه ضربه در جرائم منافی عفت
- محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از ششماه تا پنجسال
- انتشار حکم قطعی در رسانه&zwnjها
- ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
- ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
- ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال


امیر  -  25 خرداد 1399
سلام من بجرم رابطه یه روز زندان قرنطینه بودم روز بعد هم ۹۰ صرب شاق تعزیری خوردم و ازاد شدم عکس برداری انگشت نگاری شدسال ۹۶.حالا من سوسابقه دارم واگر دارم ایا پاک میشه بامدت زمان یا نه ..ممنون میشم جواب بدین

تیم محتوای احقاق -  25 خرداد 1399

سلام روزتون بخیر ... خیر میتونید گواهی عدم سوء پیشینه بگیرید 


سارا -  15 مهر 1399
با سلام اگر فردی به دلیل ضرب و جرح و توهین محکوم به نزاع اکتسابی شود، آیا این مساله در سوء پیشینه ثبت می شود؟ و یا سابقه غیر موثر است ویا اصلا مطلبی درج نمی شود؟ با تشکر فراوان

تیم محتوای احقاق -  15 مهر 1399

سلام وقت بخیر محکومیت های موثر و و جرائم حدی که درج میشه در ماده 302 ایین دادرسی کیفری بیان شده
در خصوص جرم هم از جنبه عمومی محکوم شده باشه تاثیر داره ااگر نه نداره ولی در خصوص جرم مورد پرسش شما هیچ سابقه ی موثری درج نمیشه حتی در استخدام.


فاطمه -  21 شهریور 1401
یک نمونه مجازات تبعی مثال میزنید نوع جرم و مقدار مجازاتشو تاریخ وقوع جرم و تاریخ درخواست عدم سو پیشینه رو هم لطف کنید مرقون بفرمایید

علی  -  29 مرداد 1402
سلام شخصی مجازاتش یک تا ۱۰ سال حبس هست و برای او یکسال بریدند این مجازات درجه چند تعزیری محسوب میشه

علی -  22 اسفند 1401
محکومیت به جزای نقدی به مبغ ۵۰۰میلیون ریال مجازات تبعی دارد

مرتضی ملکی -  11 مرداد 1402
سلام من ۲۰ سال پیش بخاطر اعتیاد ۲ بار محکوم شدم و در کل ۱ سال زندان بودم آیا میتوانم برای شورای روستا کاندید بشوم؟ آیا میتونم دهیار بشوم؟

م.م -  04 مهر 1402
سلام می تونید سوپیشینه بگیرید برای من