آیا میتوان فرزند یا یکی از وراث را از ارث محروم کرد؟ - بخش چهارم بیان موارد قانونی محرومیت از ارث -همراه با فایل صوتی

در این پست به بیان موارد قانونی محرومیت از ارث خواهیم پرداخت.

ارث و وصایا | وصیت | محرومیت از ارث

آیا میتوان فرزند یا یکی از وراث را از ارث محروم کرد؟ - بخش چهارم بیان موارد قانونی محرومیت از ارث -همراه با فایل صوتی

به نظر ميرسد میان دو نظریه فقها در رابطه با محرومیت از ارث ،نظريه دوّم (بطلان وصيت)‌ بيشتر با قواعد و موازين حقوقي، سازگار است، زيرا هر چند ظاهراً قانون مدني، نظريه صاحب جواهر (يعني عدم بطلان مطلق) را ترجيح داده است، اما به دلايل متعدد، نظريه بطلان را انتخاب كرده است. ماده 843 قانون مدنی بیان داشته که: وصیت به زیاده بر ثلث ترکه نافذ نیست، مگر به اجازه وراث و اگر بعض از ورثه اجازه کند فقط نسبت به سهم ایشان نافذ است.

اولین و مهمترین مورد محرومیت از ارث در خصوص وقوع قتل میباشد. درصورتی که وارث، مورث خود را به قتل برساند از ارث محروم می شود. شاید یکی از دلایل چنین حکمی در حقوق اسلامی، جلوگیری از طمع کاری فرزندان یا کسانی که ارث می برند برای تصاحب سریعتر اموال متوفی باشد.در واقع کسی نمی تواند برای اینکه زود به ارث برسد، مورث را به قتل برساند، زیرا قتل مانع ارث بردن است.

دومین مورد محرومیت از ارث در خصوص وراثت کافر از مسلمان است. مطابق ماده 881 قانون مدنی مکرر قانون مدنی، کافر از مسلم ارث نمی برد و اگر در بین ورثه ی متوفای کافری، مسلم باشد وراث کافر ارث نمی برند اگر چه از لحاظ طبقه و درجه مقدم بر مسلم باشند. البته عکس این موضوع صادق نیست و اگر کافری فوت کند و در بین وراثش، شخص مسلمانی باشد، فرد مسلمان از کافر ارث می برد.

سومین مورد محرومیت کردن فرزند از ارث ، فرزند ولدالزنا است. اگر فرزندی در اثر یک رابطه نامشروع از زن و مردی متولد شده باشد، متولد زنا از پدر و مادر خود ارث نمی برد و از این لحاظ از ارث محروم است.

آیا میتوان فرزند یا یکی از وراث را از ارث محروم کرد؟ - بخش چهارم بیان موارد قانونی محرومیت از ارث -همراه با فایل صوتی


چهارمین مورد محرومیت نیز در خصوص لعان بین زن و شوهر است. اگر زن و شوهری با شرایطی که در فقه و قانون مقرر شده یکدیگر را لعن کنند و در مدت عده طلاق، یکی از آنها فوت کند، دیگر از یکدیگر ارث نمی برند و لعان موجب محرومیت از ارث می شود.

و در آخرین مورد محروم کردن فرزند از ارث هم، اگر فرزندی به واسطه لعان از سوی پدرش نفی می شود، دیگر نه پدر از فرزند ارث می برد و نه فرزند از پدر ارث می برد. البته اگر پدر از لعان رجوع کند، در این صورت فرزند می تواند از پدرش ارث ببرد ولی بازهم پدر از فرزندش ارث نخواهد بود.

شخص مرده از کسی ارث نمیبرد

موضوع دیگری که ممکن است با محرومیت اشتباه گرفته شود درباره فرزندی است که زودتر از والدین ش فوت کند. مطابق قانون، وقتی فرزندی زودتر از والدین خود فوت می کند، ورثه آن فرزند از جد پدری خود ارث نمی برند. به عبارت ساده تر شخص مرده از کسی ارث نمی برد تا آن مال به بازماندگانش منتقل شود و این با محرومیت از ارث تفاوت دارد.




نظرات کاربران


شهرام فضلعلی -  24 مرداد 1402
ایا مادر میتواند در مورد یکی از فرزندانش کم لطفی بکند واورا از ارث محروم سازد؟ایا میتواند کسی دیگر را که از ورثه نیست در ارث شریک کند با فرزند خودش؟بعد چقدر از سهم یکی از وراث را مادر میتواند ندهد.با تشکر

شهرام فضلعلی -  22 اسفند 1401
باسلام مجدد.خواستم بدونم مادر بنده میتونه فرزندش که بنده هستم به هر دلیلی از میراث خود محروم کنه و به زن وبچه ی بنده انتقال بده؟ایا اگر دیگر وارثان که خواهر وبرادرم هستند موافقت کنند با این کار بمن حقیر چیزی نمیرسه؟دراین صورت چقدر ازسهم من میتونه به دیگری برسه ثلث یا کل سهم.ممنون

م -  18 خرداد 1402
من میخواهم فرزندم را به علت این که قمار می کند از ارث محروم کنم می توانم یا نمیتوانم لطفا راهنمایی کنید

رضا -  08 دی 1401
پدر ومادر همسرم بدونه اینکه اختلافی با همسرم داشته باشند از طریق سند زدن به نام سه نفر از ورثه عملا چهار وارث دیگه خود را از ارث محروم کردند این باعث اختلاف وکدورت شده ایا از نظر اخلاقی وشرعی این کار درست است