در این پست به بررسی نکاتی دررابطه با جرم پولشویی مطابق با قانون مجازات اسلامی و انواع و آثار پولشویی میپردازیم.
به نظر میرسد منظور از جرایم مرتبط در متن ماده 11 قانون مبارزه با پولشویی ،کلیه ی جرایمی است که در راستای پولشویی و یا بعد ار آن و در ارتباط مستقیم با تسهیل پولشویی واقع شده اند. و منظور جرم مقدمی که عواید از آن نشات گرفته اند ، نیست چون گاهی آن جرایم از لحاظ صلاحیت ذاتی در حیطه ی صلاحیت مرجع قضایی دیگری قرار میگیرند مثل پولشویی عواید حاصل از قاچاق مواد مخدر که قاچاق مواد مخد ر در صلاحیت ذاتی دادگاه انقلاب است .
اگر پولشویی بطور گسترده موجب اخلال در نظام اقتصادی کشور شود ، با لحاظ ماده ی 286 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 افساد فی الارض فرض شده و مجازات آن حد اعدام است و در صلاحیت ذاتی دادگاه انقلاب میباشد. (بند الف ماده 303قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392)
با لحاظ بند (ذ) تبصره ماده 36 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ،انتشار حکم محکومیت قطعی در پولشویی اگر میزان جرم ،یک میلیارد یا بیشتر باشد ،در رسانه ی ملی یا یکی از روزنامه های کثیر الانتشار الزامی است .
با لحاظ بند (ج) ماده 47 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392، صدور حکم در جرم پولشویی و شروع به این جرم غیر قابل تعویق و مجازات جرم پولشویی یا شروع به این جرم غیر قابل تعلیق است،اگر در هر دو مورد میزان جرم ،بیش از صد میلیون ریال باشد.
پولشویی با مبلغ یک میلیارد ریال و بیشتر از شمول مرور زمان تعقیب ،رسیدگی و اجرای مجازات خارج خواهد بود.(بند ب ماده109 قانون مجازات اسلامی)
برگرفته از کتاب حقوق جزا اختصاصی دکتر عظیم زاده.
چهارگونه پولشویی قابل شناسایی است:
1- پولشویی درونی: شامل پول های کثیف حاصل از فعالیت های مجرمانه در داخل خاک یک کشور می شود که در همان کشور شسته می شود.
2- پولشویی مهارشونده: شامل پول های کثیف به دست آمده از فعالیت مجرمانه است که در داخل یک کشور کسب و در خارج از آن تطهیر می شود.
3- پولشویی بیرونی: شامل پول های کثیف به دست آمده از فعالیت مجرمانه انجام شده در سایر کشورها است که در خارج نیز شسته می شود.
4- پولشویی وارد شونده: که شامل پول هایی است که از فعالیت مجرمانه در سایر نقاط به دست آمده و در داخل خاک یک کشور مورد نظر شسته می شود.
نظرات کاربران