کلاه برداری رایانه ای یکی از مهم ترین جرائم رایانه ای است که مانند جرم کلاه برداری کلاسیک از جرائم علیه اموال و مالکیت محسوب می شود. هر نوع کلاه برداری ارتکاب یافته به وسیله رایانه، کلاه برداری رایانه ای محسوب نمی شود و تفاوت هایی در ارکان این جرم مشاهده می شود. کلاه برداری رایانه ای در قانون جرائم رایانه ای مورد جرم انگاری قرارگرفته است در حالی که کلاه برداری کلاسیک در قانون تشدید مجازات کلاه برداران مصوب ۱۳۶۷ مورد جرم انگاری قرارگرفته است. با توجه به اهمیت این موضوع قصد داریم شما را در این مقاله با کلاه برداری رایانه ای آشنا کنیم و در آخر مقاله نیز برای شما نمونه ای از شکوائیه ی کلاه برداری رایانه ای را آوردیم تا بتوانید در شرایط خاص از آن استفاده کنید. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
کلاه برداری رایانه ای یا کلاه برداری اینترنتی جرمی است که رایانه در آن نقش بنیادین دارد. بطوریکه برخی از اجزای تشکیل دهنده رکن مادی جرم کلاه برداری اینترنتی را تحت تأثیر قرار می دهد. به همین دلیل است که کلاه برداری اینترنتی، از کلاه برداری عام یا سنتی جدا می گردد.
بر پایه ماده ۶٧ قانون تجارت الکترونیکی مصوب ١٣٨٢ هرکس در بستر مبادلات الکترونیکی با سوءاستفاده و یا استفاده غیرمجاز از داده (پیام) ها برنامه ها و سیستم های رایانه ای و وسایل ارتباط از راه دور و ارتکاب افعالی نظیر ورود، محو، توقف (داده پیام)، مداخله در عملکرد برنامه یا سیستم رایانه ای و غیره دیگران را بفریبد و یا سبب گمراهی سیستم های پردازش خودکار و نظایر آن شود و از این طریق برای خود یا دیگری وجوه، اموال یا امتیازات مالی تحصیل کند و اموال دیگران را ببرد مجرم محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبان اموال به حبس از یک تا سه سال و پرداخت جزای نقدی معادل مال مأخوذه محکوم می شود.
قانون گذار برای جرم کلاه برداری رایانه ای در دو قانون تجارت الکترونیکی (مصوب ۱۳۸۲) و جرائم رایانه ای (مصوب ۱۳۸۸)، مجازات های مختلفی را پیش بینی کرده است. با توجه به آنکه قانون جرائم رایانه ای نسبت به قانون تجارت الکترونیک، دیرتر تصویب شده و اصطلاحاً قانون مؤخر است و با در نظر گرفتن آنکه قانون جرائم رایانه ای قانون خاص در حوزه جرائم رایانه ای محسوب می شود، به نظر می رسد ملاک مجازات نیز، مقرراتی است که در قانون جرائم رایانه ای پیش بینی شده است.
مطابق ماده ۱۳ قانون جرائم رایانه ای، اولین مجازات مجرم کلاه برداری رایانه ای، رد مال به صاحب آن است. منظور از رد مال این است که منافع مالی و یا امتیازات مادی که مجرم با کلاه برداری رایانه ای کسب کرده است باید به صاحب آن برگردانده شود. همچنین به تشخیص دادگاه، ممکن است مجرم به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از دو میلیون تومان تا ده میلیون تومان محکوم شود. لازم به ذکر است که امکان جمع شدن دو مجازات حبس و جزای نقدی نیز وجود دارد.
سخن آخر
بدیهی است که با پیشرفت تکنولوژی کلاه برداری رایانه ای نیز افزایش می یابد. به همین دلیل ما در این مقاله قصد داشتیم شما را با کلاه برداری رایانه ای آشنا کنیم. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع نمونه دادخواست ها و دسترسی به بانک نمونه اوراق حقوقی اینجا کلیک کنید.
در صورت برخورد با مشکل در خریدهای آنلاین و عدم تحویل کالای خریداری شده٬ می توانید با تکمیل کردن نمونه شکواییه زیر ٬ از فروشگاه اینترنتی شکایت کنید.با کلیلک برروی شکایت از فروشگاه اینترنتی ٬ با انواع روش های آن آشنا شوید.
بسمه تعالی
دادستان محترم دادرسی عمومی و انقلاب شهرستان ....(نام شهرستان یا ناحیه محل وقوع بزه یا محل اقامت یا اختفاءمتهم)
با عرض سلام و تحیت
احتراما به استحضار میرساند :
این جانب در تاریخ .... اقدام به خرید اینترنتی یک دستگاه موبایل برند آیفون به مبلغ ده میلیون تومان از سایت . نموده ام. با توجه به اینکه تصویر ای نماد در پایین صفحه قرار داشته اعتماد کرده و نیمی از وجه را اینترنتی پرداخت کردم. ....
لطفا برای مشاهده ی متن کامل شکواییه به فایل word یا pdf مراجعه فرمایید.