راهنمای کامل شکایت از تخلف فروشگاه های اینترنتی از طریق سایت اینماد و...
فروشگاه اینترنتی شکلی از تجارت الکترونیک است که به مصرف کنندگان اجازه می دهد به شکل مستقیم روی بستر اینترنت، کالا ها و خدمات را از فروشنده خریداری کنند. هر کسب و کاری برای فروش محصولات و خدماتش می تواند از روش های فروشگاه فیزیکی، اینترنتی و یا هر دو استفاده کند. فروشگاه آنلاین می تواند یک صفحه وب سایت یا یک اپلیکیشن مشخص باشد که کاربر از طریق آن به شکل الکترونیکی به خرید محصولات مورد نیاز خود بپردازد. با توجه به افزایش خرید مردم از فروشگاهای اینترنتی در راستای آن شکایت از فروشگاهای اینترنتی نیز افزیش یافت پس در این مقاله تصمیم گرفتیم شما را با شکایت پلیس فتا برای خرید اینترنتی و شکایت از کسب و کارهای اینترنتی آشنا کنیم.
مدت زمان نسبتا طولانی به دنبال خرید یک محصول با ویژگی های مورد نظر خود هستید، فروشگاه های شهرتان را گشته اید و چیزی دستگیرتان نشده تا آنکه در یک فروشگاه اینترنتی اتفاقی کالای مورد نظر را می بینید و یا نه اصلا از همان ابتدا به دنبال خرید آن محصول در فروشگاه های اینترنتی بوده اید .وجه را پرداخت می کنید اما هرچه قدر منتظر می مانید کالایی به دستتان نمی رسد.
یک حالت دیگر نیز ممکن است پیش بیاید کالا به شما تحویل داده می شود، اما با آن مشخصاتی که در فروشگاه اینترنتی و یا صفحه اینستاگرام فروشنده ذکر شده بود، بسیار متفاوت است. فروشنده هم از بازپس گرفتن محصول طفره می رود.
چه می شود کرد؟ کدام مرجع به حل مشکل ما میپردازد؟ در ابتدا به کجا برویم؟پول خود را چگونه پس بگیریم؟ اصلا راهی هست؟ آیا این مورد از مصادیق کلاهبرداری یا کلاهبرداری اینترنتی محسوب می شود؟ تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا جواب تمامی سوالات خود را در این مورد بگیرید.
اگر خرید خود را از فروشگاه های اینترنتی معتبر و قانونی انجام داده باشید، می توانید از روش های زیر اقدام به شکایت کنید.
سخن آخر
جالب است بدانید اولین فروشگاه اینترنتی در ایران در سال 1385 تاسیس شد که آن دیجی کالا بود شاید در 5 الی 6 سال پیش کمتر کسی پیدا می شد که بتواند به فروشگاهای اینترنتی اعتماد کند و اگر اعتماد می کرد با احتمال بالا کارش به نحوه شکایت از فروشگاه اینترنتی می رسید اما بعد از پانادمی کرونا اعتماد مردم به فروشگاهای اینترنتی افزایش یافت و امروزه کمتر با ثبت شکایت از فروشگاهای اینترنتی روبرو می شویم. اما این احتمال 100 در صد نیست و هنوز هم کلاهبردارانی هستند که توسط پلیس فتا شکایت از فروشگاه اینترنتی می کنند. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.
سایت حقوقی احقاق با توجه به نیاز جامعه در حوزه حقوقی تصمیم گرفت مقاله های حقوقی بسیاری را در این زمینه منتشر کند و اگر شما به دنبال مشاور حقوقی هستید می توانید به وظایف مشاور حقوقی مراجعه کنید.
تعداد گام ها 5
یکی از رایج ترین روشهای شکایت از فروشگاه های آنلاین، از طریق سامانه ای تخصصی است که به این منظور ایجاد شده یعنی سامانه نماد اعتماد الکترونیکی.
برای شکایت از طریق این سامانه ، بایستی فروشگاهی که خریدتان را از آن انجام داده اید، دارای نماد اعتماد الکترونیکی یا همان اینماد باشد.
در سایتی که دارای ای نماد واقعی باشد پس از کلیک روی لوگوی اینماد، به صفحه ای هدایت خواهید شد که در آن تاریخ اعتبارنامه نماد مشخص است و نام صاحب امتیاز شخص حقیقی یا حقوقی که نماد را گرفته نیز ذکر شده است.
مراحل شکایت از سایت های دارای ای نماد:
1.به سایت رسمی ای نماد مراجعه نموده و روی بخش شکایت از کسب و کار کلیک کنید.
این گزینه ها عبارتند از مواردی چون:
مغایرت کالا و خدمت تبلیغ شده،عدم ارائه خدمت یا تحویل کالا، دیرکرد در تحویل کالا یا خدمت،عدم ارائه خدمات پس از فروش و عدم بازپرداخت وجه.
6.در مرحله آخر گزینه ی ارسال را زده و پس از آن در قسمت گزارش وضعیت شکایات شکایت خود را مرحله به مرحله پیگیری نمایید.
اتحادیه کسب و کارهای مجازی اتحادیه ای صنفی برای کسب وکارهای مجازی است.
اگر وب سایتی که از آن خرید خود را انجام داده اید، عضو این اتحادیه باشد. نماد زیر را در جایی در صفحه اول وبسایت خواهید دید.
می توانید تخلف فروشگاه های اینترنتی چه آنها که عضو این اتحادیه هستند و چه آن ها که عضو این اتحادیه نیستند را از طریق این اتحادیه نیز گزارش دهید.
این اتحادیه در صورت ناتوانی در حل موضوع آن را به مراجع قانونی ذی صلاح ارسال خواهد کرد.
برای شکایت از فروشگاه اینترنتی مورد نظر خود به وب سایت رسمی این اتحادیه به نشانی https://ecunion.ir/ مراجعه کنید و مراحل زیر را دنبال کنید:
از طریق سامانه پلیس فتا به آدرس WWW.cyberpolice.ir نیز میتوانید شکایت خود را از فروشگاه اینترنتی مطرح کنید .پلیس فتا در کمترین زمان با شما تماس گرفته و موضوع را مورد بررسی قرار میدهد.
قبل از ثبت شکایت خود در سامانه پلیس فتا باید در این سامانه ثبت نام کنید. پس از ثبت نام در سامانه مراحل زیر را دنبال کنید.
نکته: چنانچه شکایت شما از یک صفحه ی فروشگاه مجازی تلگرامی یا اینستاگرامی باشد،بایستی به بخش گزارش تخلف شبکه ی اجتماعی رفته و با درج اطلاعات لازم شکایت خود را نسبت به یک کانال یا صفحه مجازی در شبکه های اجتماعی به پلیس فتا اطلاع دهید.
به غیر از چهار راه قبلی که برای ثبت شکایات اینترنتی مطرح شد راه دیگری نیز برای ثبت شکایات وجود دارد و آن روش قضایی برای شکایت از تخلفات غیرقانونی چنین فروشگاه هایی است.
برای طرح شکایت از این روش باید دادسرای جرایم رایانه ای شهر محل سکونت خود مراجعه نمایید. پس از مراجعه به این دادسرا، پرونده تشکیل شده و رسیدگی به آن طبق روال قانونی پیش میرود. سپس دادسرا برحسب حساسیت پرونده و برای بررسی بیشتر موضوع آن را به پلیس فتا ارجاع میدهد.
برای دانلود نمونه شکواییه کلاهبرداری رایانه ای اینجا کلیک کنید.
مواردی مثل کم فروشی ،احتکار ،گران فروشی، تقلب،اخفا ،امتناع از عرضه ی کالا و مواردی از این قبیل که موضوع قانون تعزیرات حکومتی هستند ،در صورتی که از سوی فروشگاه های اینترنتی واقع شوند، علاوه بر شکایت در ای نماد و اتحادیه مربوطه قابل شکایت از طریق تعزیرات نیز هستند که البته این راه شکایت کمتر توصیه میشود چرا که بسیار زمان بر است.
توجه داشته باشید که در مورد آن دسته از وب سایت ها و فروشگاه های اینترنتی که کاملا غیرقانونی هستند و در بستر فضای مجازی اقدام به کلاهبردای اینترنتی می کنند، می توانید صرفا از طریق پلیس فتا و یا دادسرای جرایم رایانه ای اقدام کنید.
فروشگاه های غیرقانونی و کلاهبردار عموما به دو شیوه شما را فریب می دهند یا با ساخت صفحات پرداخت جعلی، اطلاعات کارت بانکی شما را به سرقت می برند (به این شیوه اصطلاحا فیشینگ گفته می شود) و یا جنسی فرضی به شما می فروشند و پس از آنکه شما وجه را پرداخت کردید، وب سایت را از دسترس خارج می کنند.
برای ثبت شکایت از چنین وب سایت هایی می توانید مستقیما به دادسرای جرایم رایانه ای مراجعه کنید.