یکی از مسائلی که همواره در ارتباط با چک مطرح است ، مبحث چک سفید امضا و مشکلاتی است که ممکن است در صورت بی احتیاطی در ارتباط با صدور آن و در صورت سو استفاده ی گیرنده آن ، برای صادر کننده ایجاد شود.
با توجه به عرف قضایی، مفاد مواد قانون مدنی در قسمت اسناد و ماده 10 قانون مذکور، مفاد ماده 673 بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، قانون صدور چک و نیز رویه قضایی می توان گفت، سفیدامضا در حقوق ایران پذیرفته شده است.
در ابتدا لازم است به بیان تعاریف مختلف از چک سفید امضا بپردازیم.
1.چک سفید امضا چکی است که صاحب چک بدون نوشتن مبلغ و تاریخ در چک، آن را امضا می نماید و این حق را به دریافت کننده می دهد که در زمان لازم مبلغ توافق شده را در آن نوشته و برای نقد کردن آن به بانک مراجعه کند. 2.در یک تعریف ساده تر از چک سفید امضاء باید آن را چکی دانست که حداقل.بدون مبلغ باشد، خواه تاریخ صدور و نام دارنده در آن مشخص شده یا نشده باشد.
3.چك سفید امضاء ، چكی است كه فقط صاحب چك آن را امضاء نموده ، بدون این كه مبلغ و گیرنده وجه را تكمیل نماید و تكمیل آن بر عهده دارنده چك محول می شود تا هرزمان كه مایل باشد آن را نوشته و به بانك محال علیه ارائه دهد.
4.برخی چك سفید امضاء را صرفا چكی میدانند كه فاقد مبلغ باشد.
5.چك سفید امضاء چكی است امضاء شده كه به شخصی جهت نوشتن هر مقدار وجهی كه مایل به دریافت آن باشد ، داده شده است.
6.چک سفید امضاء ، چکی است که در آن مبلغ تعیین نشده است. از این چک اغلب زمانی استفاده می شود که دین بطور کامل و درست معین نیست و به ذینفع اجازه می دهد تا آن را تکمیل نماید. با اینحال، ذینفع ممکن است مبلغ بالایی را با نوشتن مثلا فلان دلار (مبلغ) روی چک، بر دیگری تحمیل نماید.
اگر چکی فقط تاریخ نداشته باشد و سایر قسمت های آن پر شده باشد چک عادی محسوب می شود و بانک آن را پرداخت می کند.
نکته ی قابل توجه در ارتباط با چک سفید امضا این است که ، در چک سفید امضا به این علت که مبلغ و تاریخ قید نمی شود و جای آنها خالی میماند ، خطرناک است چرا که شخص دریافت کننده می تواند جای مبلغ هر مبلغی که خودش بخواهد و تاریخ و بقیه موارد را خودش پرکرده و به بانک ببرد و آن را نقد کند.
از آن جا که این نوع چک بدون نام و تاریخ است مانند چک حامل است و هرکسی می تواند با ارائه کارت ملی به بانک مراجعه کرده و درخواست نقد کردن آن را بنماید.
اكنون مطابق مقررات قانونی موجود ، صدور چك سفید امضاء همانند چك های تضمینی ، وعده دار و مشروط ممنوع و صادر كننده آن تحت شرایط قانونی قابل تعقیب و مجازات می باشد . از میان چكهای نامبرده در ماده 13 قانون صدور چك 1372 چك سفید امضاء كمتر مورد بحث و گفتگوی حقوقدانان قرار گرفته است.
استفاده از چک سفید امضا در معاملات و قرارداد ها به صورت توافقی است و بنابراین نمی توان گفت: در معاملات حتما باید چک سفید امضا داده شود یا قراردادی خاص نیاز به معامله دارد.
برخی موارد استفاده از چک سفید امضا:
1.دادن چک سفید امضا برای ضمانت در معاملات که به ندرت اتفاق می افتد.
2.چک سفید امضایی که مستآجر برای تضمین تخلیه ملک درقرارداد اجاره می دهد: گاهی موجر برای این که مطمئن شود ملکش توسط مستاجر در موعد مقرر تخلیه خواهد شد از مستاجر طلب چک سفید امضا می کند، البته این چک بیشتر برای اجاره املاک تجاری گرفته می شود و در املاک مسکونی، بجز در موارد خاص درخواست نمی شود.
در صورتیکه به هر دلیلی برای ضمانت کاری مجبور به صدور چک سفید امضا شدید حتما داخل آن به ضمانتی بودن چک اشاره کنید که شخص دریافت کننده نتواند از آن سوء استفاده کند چون چک ضمانتی جنبه حقوقی داشته و صادر کننده میتواند با بیان دلایل قانونی از نقد کردن آن تبرئه شود.
3.چک برای جبران خسارت در بعضی از معاملات در صورت شرط گذاشتن طرفین به دادن چک سفید امضا:
گاهی چک سفید امضا برای جبران خسارت یک قرارداد مبادله میشود مثلا اگر در اجرای قرارداد تاخیر شود ، قرارداد به شیوه ای که توافق شده اجرا نشود و در کل عدم اجرا یا اجرای صحیح قرارداد به ذینفعان خسارت وارد کند شخص برای جلوگیری از این امر طلب چک سفید می نماید.
4.در نزول و ربا چک سفید امضا ابزار معامله است: گاهی افراد برای معاملات غیر شرعی خود مثل نزول و ربا درخواست چک سفید می کنند و شخص صادر کننده از روی اجبار این چک را به رباخوار یا نزول دهنده می دهد که بعد ها می تواند مشکلات قضایی بسیای را برایش ایجاد کند هم در مورد دادن چک سفید امضا که مشکلات خود را دارد و هم در مورد جرم ربا و نزول.
.چک سفید امضا در تجارت های غیر قانونی: چک سفید امضا معمولا در معاملات غیر قانونی مثل پول شویی، قاچاق مواد مخدر یا دارو و قاچاق هر چیز دیگری که پیگرد قانونی خواهد داشت مورد استفاده قرار می گیرد.
6.به امانت گذاشتن چک سفید امضا
مورد دیگری که گاهی پیش می آید این است که فرد چک سفید امضایی را به کسی امانت می دهد؛ به عبارتی چک را امضا می کند، اما بین خودشان توافق شده است که این چک نقد یا خرج نشود. اما شخصی که چک به امانت دست اوست سر قولش نمانده و آن را خرج می کند یا آن را به اجرا می گذارد.
قانونگذار در صورت بروز این مشکل راهکاری قانونی پیش بینی کرده است.
در صورت بروز این مشکل ،صادر کننده باید جلوی چک را بگیرد و در دادگاه های حقوقی دادخواست استرداد چک را مطرح کند. در این دادخواست وی باید ذکر کند که اصلا بدهکار نبوده است و چک به امانت دست آن شخص بوده و برای اثبات این گفته باید مدرکی را نیز ارائه کند. یا در دادگاه کیفری با عناوینی، چون خیانت در امانت و سوءاستفاده از سفید امضا از شخص شکایت کند.
مشکل بزرگی که در این زمینه وجود دارد این است که صادر کننده ی چک سفید امضا ،برای اثبات این ادعا نیاز به ادله محکم اثبات دارد، اما در صورتی که رسیدی نداشته باشد که نشان دهد این چک برای تضمین انجام کار یا به عنوان امانت داده داده است و امانت بودن آن ثابت نشود، بانک با توجه به این که چک دیگر مشکلی نخواهد داشت وجه آن را نقد می کند.
نکات:
1.اگر مندرجات ورقه چک تکمیل شده و تنها تاریخ صدور نوشته نشده باشد، نمی توان آن را چک سفید امضاء دانست بلکه باید چک را بدون تاریخ به حساب آورد، همانگونه که قانونگذار در ماده 12 قانون صدور چک مصوب سال1355 این نوع چک را از چک سفید امضاء تفکیک کرده و در بند جداگانه ای ذکر کرده بود.
2.اینکه مندرجات برگه چک کامل باشد و تنها نام ذینفع در آن قید نشدهباشد. در این مورد هر چند بعضی معتقدند چنین چکی را باید سفید امضاء به حساب آورد لیکن این عقیده صحیح بنظر نمی رسد و باید آن چک را در وجه حامل تلقی نمود.زیرا مطابق با ماده 312 قانون تجارت ،چک ممکن است در وجه شخص معین یا به حواله کرد شخص معین و یا در وجه حامل باشد. بنابراین زمانی که چکی با رعایت سایر شرایط قانونی صادر شده باشد و تنها نام ذینفع آن مشخص نباشد چون در وجه شخص معین یا به حواله کرد شخص معین محسوب نمی شود می تواند عنوان در وجه حامل بر آن صادق باشد مگر اینکه ذینفع ازاختیاری که قانونا و عرفا بدست آورده است نام شخص معینی را به عنوان ذینفع در آن قید نماید.همچنین اداره حقوقی دادگستری طی نظریه شماره ۱۷۹۷/۷ مورخ ۱۰/۴/۷۱ در پاسخ به این سوال که آیا در چکهای که فقط نام خانوادگی ذینفع در آن نوشته شده، قابل پرداخت به آنها می باشد یا خیر؟ و آیا چکهای مزبور به صرف امضاء در ظهر آن به اشخاص ثالث قابل انتقال و پرداخت خواهد بود یا نه؟
2 چنین اظهار نظر نموده است: اینکه صادر کننده چک حتما مکلف باشد که نام و نام خانوادگی کسی را که وجه چک در حق او صادر شده قید کند الزام قانونی ندارد بلکه برعهده بانک است که هنگام پرداخت مشخصات دارنده را قید نماید و اصل هم بر این است که همان دارنده، مالک چک است مگر آنکه خلافش ثابت شود . همچنین ،مطابق ماده ۵ قانون متحدالشکل ژنو، چک بدون ذکر نام ذینفع، در وجه حامل تلقی می شود.
1.
عملکرد بانک در مواجهه با چک سفید امضا:
اگر چک سفید امضا توسط دارنده تکمیل شده و فاقد هر گونه ایراد و خط خوردگی باشد بانک موظف است چک را برای دارنده نقد کند و اجازه دخالت در روابط دارنده چک و صادر کننده آن را ندارد مگر انکه حساب صادر کننده چک خالی باشد یا صادر کننده جلوی حسابش را بسته باشد و یا دستور قضایی برای عدم پرداخت چک وجود داشته باشد.
توجه: در صورت دریافت یا صدور چک سفید امضا ، شخصی که چک سفید را دریافت می کند در صورتیکه لازم شد چک را نقد کند فقط باید مبلغ توافق شده را در چک بنویسد در غیر این صورت صادر کننده چک حق دارد از وی شکایت کند و اینکه صادر کننده و دریافت کننده چک سفید امضا باید اسناد و مدارک کافی برای اثبات ادعای خود در خصوص چک سفید را داشته باشند.
نکته قابل ذکر در صورت صدور چک سفید امضا این است که صادر کننده ی چک سفید امضا بهتر است برای پیش گیری از هر نوع سوءاستفاده ، از دریافت کننده رسید دریافت کرده و در رسید مذکور کاملا قید شود این چک به چه منظور و برای چه کاری صادر شده است.
نکته ی دیگری که باید به آن اشاره شود این است که طبق بند الف. ماده ۱۳ قانون صدور چک مصوب ۱۳۸۲ اگر برای معامله ای چک سفید امضا داده شود و این قضیه ثابت شود دیگر دارنده ی آن چک نمی تواند علیه صادرکننده چک شکایت کیفری کند و وجه را بگیرد و فقط می تواند با مراجعه به دادگاه های حقوقی حق خود را مطالبه کند .
همانطور که گفته شد ممکن است که افراد از در اختیار داشتن چک سفید امضا سو استفاده کنند که قانونگذار در اینگونه موارد مجازات برای آنها تعیین نموده است .
نحوة سوء استفاده ، ضرر و زیان و قصد مجرمانه ، عناصر تشکیل دهنده جرم مزبور را (با توجه به احراز شرط مقدم قانونی بودن رفتارمجرمانه ) تشکیل می دهند.
سوء استفاده از سفید امضاء عبارت است از نوشتن مطالبی در بالای امضاء، به نحوی که با آنچه طرفین توافق داشته اند هماهنگی نداشته و مشتمل بر تعهد یا ایفای تعهد یا هر رفتاری دیگری باشد که بتواند شخص یا دارایی امضاء کننده را به خطر اندازد.
سوءاستفاده از سفید امضا از جمله مصادیق جرم خیانت در امانت محسوب می شود.با انجام هر نوع رفتار خائنانه نسبت به سندی که به عنوان امانت نزد دیگری سپرده شده، جرم خیانت در امانت واقع می شود و به طور معمول، این خیانت از طرف کسی است که درعرف یا قانون، به عنوان امین شناخته می شود.
به موجب ماده ۶۷۳ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375، هر کس از سفیدمهر یا سفیدامضایی که به او سپرده شده است یا به هر طریق به دست آورده، سوء استفاده کند، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد. . نکته قابل توجه در ماده فوق، واژه سوءاستفاده است. بدین معنا که صرف نوشتن مطلب در برگه دارای سفیدامضا یا سفیدمهر، جرم نیست، بلکه این برگه باید مورد سو استفاده قرار گیرد.
به عنوان مثال، اگر زوجه کاغذی را سفیدامضا به همسرش بدهد تا به وکالت از سوی او معامله ای انجام دهد، ولی شوهر در برگه مزبور، ابراء ذمه خود از مهریه زوجه را قید کند یا مثلا بنویسد که تمام مهریه ام را دریافت کردم، تا زمانی که از این نوشته استفاده نشود، مشمول این ماده نخواهد بود.
به عبارت دیگر، برای بی اعتبار ساختن سند سفیدامضا، شاکی نه تنها باید سفیدامضا بودن را اثبات کند بلکه باید اثبات کند که از این سفیدامضا، سوءاستفاده شده است؛ یعنی امین و نایب شخص امضاکننده بر خلاف اختیار و مصلحت موکل دست به اقدامی فضولی زده و سند را مخالف مبنای آن تنظیم کرده باشد. معمولا برای اثبات ادعای سفیدامضا بودن نوشته یا سند، موضوع به کارشناس خط ارجاع داده می شود و شهادت شهود نیز ممکن است در راستای آن مورد لحاظ و استناد قرار گیرد.
دارنده چک سفیدامضا می تواند بر اساس قرارداد و توافقی که بین او و صادرکننده چک وجود دارد، نسبت به درج مبلغ و در صورت لزوم تکمیل دیگر مندرجات چک اقدام کند، این اقدام و اختیار دارنده در نوشتن مبلغ یا کامل کردن مندرجات را باید نوعی وکالت از طرف صادرکننده (موکل) به حساب آورد چرا که نوشتن مبلغ معین در چک (مورد وکالت) و حدود اختیار توسط دارنده (وکیل) ضمن مفاد قرارداد مشخص شده است و دارنده چک باید بر مبنای قرارداد فیمابین و اختیار مندرج در آن، به نوشتن مقدار مبلغ و مورد وکالت اقدام کند.
بدیهی است در صورت تجاوز مشارالیه از حدود اختیار و مثلا نوشتن مبلغی بالاتر از آنچه مورد توافق طرفین بوده است، صادرکننده حق دارد علیه دارنده، اقامه دعوی کند یا در صورت عدم پرداخت و طرح دعوی از سوی دارنده، دفاع لازم را در دادگاه به عمل آورد.
از جمله نمونه ی دیگر سوءاستفاده از سفیدامضا می توان به قرارداد یا برگه تسویه حساب فی مابین کارگر و کارفرما اشاره کرد که ممکن است در این موارد، به صورت کامل یا جزیی، سفیدامضا در اختیار کارفرما قرار گیرد، هرگاه کارفرما از سفیدامضای مذکور برخلاف توافقی که با کارگر داشته است، سوءاستفاده کرده و مطالبی را برخلاف توافق و به ضرر کارگر در آن درج کند، در صورت تحقق سایر شرایط مذکور در ماده ۶۷۳ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1375 از جمله احراز رکن معنوی بزه، مطابق قانون، قابل مجازات خواهد بود.
کیفر جرم سو استفاده از سفید امضا
در اجرای ماده ۶۷۳ قانون مجازات اسلامی مرتکب جرم مزبور مستوجب حبس از یک تا سه سال حبس می باشد. با توجه به موقعیت مرتکب و میزان همکاری وی در کشف جرم و جلب رضایت شاکی ، ممکن است بر حسب مورد کیفر جرم تغییر، و ممکن است مشمول کیفیات مخففه یا برعکس ، کیفیات مشدده باشد. به علاوه اعمال مجازات های تنبیهی و تکمیلی نیز امکان پذیر است.
سواستفاده از سفید امضا توسط چه کسانی انجام میگیرد؟
سوء استفاده از سفید امضا در واقع دارای دو جزء متفاوت است ، ممکن است کسی به درخواست دیگری بالای امضاء، مطلبی به زیان صاحب امضاء بنویسد و شخص دیگری آن سفید امضاء را عالماً، عامداً مورد بهره برداری قرار دهد، در این صورت هر دو نفرمشمول جرم سوء استفاده از سفید امضاء هستند؛ اولی بخاطر نوشتن متقلبانه مطالبی زیان آور در بالای امضاء و دیگری ، با بکاربردن آن ورقه سفید امضاء به زیان دیگری مشمول جرم مزبور می شود.
حال ، اگر چنین اقداماتی توسط یک نفر انجام بگیرد، می توان استدلال کرد که همانند سرقت که ربودن و نگهداری مال مسروق توسط سارق یک جرم تلقی می شود، نویسندة مطالب بالای امضاء و سوء استفاده کننده از آن نیز مرتکب یک جرم شده است ، به طوری که عملیات مقدماتی ، لازمه تحقق جرم سوء استفاده از سفید امضاء یا سفید مهر تلقی می شود.
اغلب ، سوء استفاده از سفید امضاء به وسیله شخصی انجام میشود که سفید امضاء به او سپرده شده باشد. ولی گاهی ممکن است جرم ، توسط شخص ثالث هم ارتکاب شود. چنانچه شخص ثالث بدون علم و آگاهی کسی که سفید امضاء به او سپرده شده است ، از سفید امضاء سوء استفاده نموده باشد، عنوان رفتار مجرمانه وی جعل است و نه سوء استفاده از سفید امضاء.
حال چنانچه شخصی مطالب همراه با سوء استفاده را به دستور دیگری یا برحسب انشاء کسی که سفید امضاء به او سپرده شده نوشته باشد، امین مباشر جرم سوء استفاده از سفید امضاء تلقی می شود و شخص ثالث (غیر امین ) معاون جرم مزبور خواهد بود.
سلام روزتون بخیر... اول میرید بانک با شماره چک&zwnjجلوی چک رو مسدود میکنید ،البته باید توجه داشته باشید که ظرف یک هفته از اعلام مسدودی چک باید نامه دادگاه رو مبنی بر مفقودی یا سرقت به بانک ارائه بدید وگرنه بانک چک رو پاس میکنه.
سلام روز بخیر....اول میرید بانک با شماره چک&zwnjجلوی چک رو مسدود میکنید
بعدش میتونید با درخواست کارشناسی ثابت کنید که امضا مقدم بر سایر نوشته های چکه
سلام بله میتونید اگه چک زیرش امضای فرد رو داشته باشه به مبلغ بدهیتون پر کنید اگه مبلغی بالاتر بزنید و طرف مقابل بتونه اثبات کنه در اون صورت میتونه تحت عنوان سو استفاده از چک سفید امضا علیهتون شکایت کنه 
 سلام و وقت بخیر دوست گرامی
شما اول باید برای شوهرتون اظهارنامه ارسال کنید و ی وقت چند روزه بهشون بدین یکی دوروز نهایت و اصل چک رو مطالبه کنید که اگر به شما ارجاع نداد استرداد چک رو میتونید دادخواست بدین و اگر شماره چک رو یادتون هست به بانک مربوطه میتونید درخواست مسدودی بدین ودرآخر هم با شهود خیانت در امانت ازش شکایت کنید.
سلام اگه تایید کردن که چک سفید امضا بوده و بعدا نوشته شده این به نفع شماست 
سلام ...عدم وجود رابطه ی مالی بین طرفین و همچنین از طریق شهادت شهود که چرا این چک به عنوان امانت نزد ایشان بوده است یا با بینه ثابت می شود که چک امانت است و مهمترین دلیل همین نبودن رابطه مالی است.
همچنین کارشناس خط شناسی به خوبی و آسانی مشخص می کنند که چه کسی این متن را نوشته است.
نظرات کاربران