زیر و بم شکایت ازهمسایه بابت سروصدا، عدم پرداخت شارژ ساختمان، سد معبر در کوچه و یا خسارت به ملک شما (همراه با تمام راهکارهای قانونی ممکن)
با افزایش روزافزون آپارتمان ها در شهرهای بزرگ و کوچک، نیاز به وجود قوانین و مقرراتی برای ایجاد نظم در ساختمان ها ضروری شد. امروزه تعداد آپارتمان نشینی بسیار بالا رفته و مردم تا حد قابل قبولی با فرهنگ و قوانین آن آشنا شده اند. اما آیا از تمام قوانین آپارتمان نشینی مطلع هستید و می دانید چگونه باید اقدام به شکایت از همسایه مزاحم کنید؟
قوانین آپارتمان نشینی مجموعه قوانین و مقرراتی هستند که باید در زمان زندگی در آپارتمان ها و برج های مسکونی رعایت کنیم. در سال های قبل اکثر خانه ها ویلایی بودند و کمتر خانه ای را پیدا می کردید که دارای دو یا سه طبقه باشند. اما امروزه نه تنها تعداد آپارتمان ها از خانه های ویلایی پیشی گرفته، بلکه روز به روز به تعداد برج های مسکونی هم افزوده می شود و در راستای آن شکایت از همسایه به شهرداری افزایش یافته است. پس در این مقاله تصمیم گرفتیم شما را با شکایت از همسایه آشنا کنیم.
سایت حقوقی احقاق با توجه به نیاز جامعه در حوزه حقوقی تصمیم گرفت مقاله های حقوقی بسیاری را در این زمینه منتشر کند و اگر شما به دنبال مشاور حقوقی هستید می توانید به مدارک لازم برای مشاور حقوقی مراجعه کنید
برخی از قوانین به طور خاص به روابط همسایگی اشاره دارد و برخی نیز از جنبۀ عمومی تر، قابل استناد می باشند.
ایجاد سروصدای نامتعارف را می توان به نوعی خسارت و ضرر مادی و غیرمادی به همسایه دانست.
در ماده ۵۹ این قانون تصریح شده است که: در میهمانی های شب های غیرتعطیل بعد از ساعت ۲۲ و در شب های تعطیل بعد از ساعت ۲۴ رعایت سکوت کامل ساختمان (چه از لحاظ صدای میهمانان چه از لحاظ صدای موسیقی) الزامی است.
طبق ماده ۳۰ قانون مدنی: مالک، هر تصرفی را که مایل باشد در مال خود یا در واحد اختصاصی خود، می تواند به عمل آورد؛ مگر مواردی که در قانون استثنا شده باشد.
مقصود از تصرف، انجام امور متعارفی است که به نفع مالک آپارتمان یا خانه است؛ با این حال این اختیار نباید موجب سلب آسایش از همسایگان شود.
انجام هر اقدامی از قبیل ایجاد سر و صدای غیر متعارف، استفاده غیر قانونی از آسانسور، دخالت در روابط زناشویی همسایه، پارک خودرو در غیر محل تعیین شده و استفاده نامتعارف از فضاهای مشترک آپارتمان مصداق عمل مجرمانه است که ضمان مرتکب را به همراه دارد؛ البته اقداماتی از قبیل خودداری از تامین هزینه های مشترک، رعایت نکردن قواعد ایمنی مقرر از سوی مدیریت ساختمان هرچند منجر به ایراد آسیب به دیگران نشود و استمرار تردد با سر و صدای زیاد در معبر یا راه پله نیز از مصادیق اعمالی است که مزاحمت تلقی می شود.
مزاحمت همسایگان همچنین ممکن است در قالب تخریب دیوار مشترک، خط کشیدن روی ماشین، تصادف، ایجاد مانع در کوچه های مسدود، تخلیه نخاله ها و سد معبر، اسباب کشی در ساعات نامناسب و ایراد آسیب به تجهیزات و امکانات مشترک در مجمع های مسکونی بروز پیدا کند که در این مقاله به بررسی مهم ترین آنها میپردازیم.
در این مقاله مواد قانونی لازم که می توانید در مجامع قانونی به آنها استناد کنید به تفضیل آورده شده است. در خصوص اطلاع از روند شکایت و مراحل آن در دادسرا شما را به مقاله مراحل شکایت از همسایه مزاحم در دادسرا یا شورای حل اختلاف ارجاع می دهیم. اگر تصمیمتان برای شکایت جدی است پس از مطالعه این صفحه، خواندن مقاله فوق به کارتان خواهد آمد.
در صورتی که موارد مربوط به خود را در این صفحه پیدا نکردید، آن را با ما و در بخش نظرات در میان بگذارید تا تیم حقوقی ما، شما را راهنمایی کند. نظرات شما برای ارتقای مطالب این صفحه برای ما بسیار ارزشمند است، آن را از ما دریغ نکنید.
ماده 30 قانون مدنی در خصوص تصرفاتی که مالک میتواند در ملک خود انجام دهد بیان میدارد که : هر مالکی نسبت به مایملک خود حق همه گونه تصرف و انتفاع دارد مگر در مواردی که قانون استثناء کرده باشد
این ماده بیان میدارد که با وجود حق انتفاع هر فرد در مایملک خود اما حد و مرزی نیز برای آن شناخته شده است . فرد تا آنجایی میتواند از ملک خود منتفع شود که موجب ضرر و زیان دیگری نشود.
بنابراین هیچکس نمیتواند بگوید طبق قانون ملک و یا ساختمان خودم است و کسی حق اعتراض ندارد و هرگونه سر و صدای آزار دهنده از جمله صدای بلند آهنگ و تلویزیون و یا مهمانی های متعدد و ....داشته باشد و بگوید به کسی ارتباطی ندارد .
البته نباید این نکته فراموش شود که در اعمال قوانین یاد شده و محدود کردن حقوق افراد در زندگی آپارتمانی نمیتوان زیاده روی کرد و به حریم شخصی افراد تعرض نموده و آن را محدود کرد.
در ابتدا بهتر است که در صورت سر و صدای همسایه با صحبت و آرامش به او متذکر شوید اگر منجر به نتیجه مثبت نشد سایر همسایه ها را واسطه ی صحبت با او قرار دهید .اگر با مذاکره دوستانه به نتیجه نرسیدید، می توانید با اعلام شکایت به دلیل سلب آسایش از طریق ایجاد مزاحمت و آلودگی صوتی،موضوع را پیگیری کنید.
سر و صدا کردن در ساختمان اگر منجر به آزار و اذیت دیگر همسایگان شود، جرم به حساب می آید و حتی ممکن است منجر به شکایت کیفری همسایگان از شما می شود.
باید به این موضوع توجه داشته باشید که سر و صدا در مجتمع های مسکونی که موجب سلب آسایش خانه های دیگر شود، مسئولیت کیفری خواهد داشت و بدین سان نیست که کسی بگوید منزل شخصی خودم است و هر رفتاری بخواهم در آن انجام میدهم .
برای شکایت از همسایه مزاحم می توان ابتدا به دادسرا یا شورای حل اختلاف محل خانه خود بروید و سپس دعوایی علیه همسایه ای که سر و صدا می کند داشته باشید.
برای شکایت علیه همسایه ای که سروصدا می کند پس از مراجعه به دادسرا و شورای حل اختلاف مدارک و شاهد سایر همسایگان را هم با خود ببرید؛ در دادخواست باید ابتدا مشخصات فردی، آدرس پستی دو طرف اختلاف و همچنین دلیل شکایت به طور کامل ذکر شود البته توجه به این نکته بسیار ضروری است که اگر مشکل سر و صدا از مستاجر باشد صاحب خانه باید اوضاع را بررسی کند و در صورت لزوم اقدامات پیگیری را انجام دهد.
سر و صدا همسایه مزاحم به انواع مختلفی تقسیم می شود؛ صدای بلند موسیقی و تلویزیون، دویدن و کوبیدن پا روی زمین، فریاد کشیدن، سر و صدای ناشی از دعوا، مهمانی، حیوان خانگی و صدای آن، تجمع مقابل درب آپارتمان و ساختمان و ورود و خروج مکرر و مشکوک در آپارتمان و همچنین سر و صدای ناشی از تعمیرات خانه از جمله مواردی هستند که می توانید علیه آن شکایت کنید.
در این خصوص لازم به ذکر است که بر اساس ماده 134 قانون مدنی،هیچ یک از اشخاصی که در یک معبر یا مجرا شریکند،حق ندارند به هر نحوی مانع از عبور دیگران شوند.
متن صریح این ماده بیان می دارد که :
هیچ یک از اشخاصی که در یک معبر یا یک مجری شریکند نمی توانند شرکاء دیگر را مانع از عبور یا بردن آب شوند.
جالب اینجاست که قانونگذار در این خصوص به بیان موارد موارد خاص تری پرداخته و به صراحت در ماده 132 قانون مدنی آورده که حتی کسی نمی تواند در ملک خود نیز تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه باشد.
متن صریح این ماده بیان میدارد که :
کسی نمی تواند در ملک خود تصرفی کند که مستلزم تضرر همسایه شود مگر تصرفی که به قدر متعارف و برای رفع حاجت یا رفع ضرر از خود باشد
این بدین معناست که حتی اگر صاحب اتومبیل برای مثال کامیون (که هم سر و صدا داشته و هم فضای زیادی را اشغال می نماید) در کوچه بن بستی که فقط منزل او در آن کوچه قرار گرفته است،کامیونش را با سر و صدا حرکت دهد،با توجه به سلب آسایش و آرامش همسایگان از استقرار پر سر و صدای کامیونی که می بایست در پارکینگ های عمومی مستقر شود،می تواند مورد پیگرد قانونی قرار گیرد.
اگر یکی از همسایگان ساختمان شما اعتیاد داشته باشد و موجب مزاحمت و اذیت برای شما و خانوادتان گردد طرح شکایت از همسایه معتاد با وجود دلایل معتبر و قانونی، از آن جایی که نوع مزاحمت مشمول مجازات است به راحتی قابل انجام است و می توان برای آن اقدام کرد.
اگر احتمال می رود در زمان طرح دعوا ادله موجود در دسترس نباشد، می توان از شورای حل اختلاف، درخواست تأمین دلیل کرد؛ تا در زمان بروز مزاحمت، محل مورد بازدید قرار گیرد.
چنانچه لوله ای در ساختمان بترکد بسته به این که لوله آب یا فاضلاب ترکیده، لوله اختصاصی باشد یا مشترک شرایط متفاوتی پیش روست:
الف) اگر لوله اختصاصی واحدی نشت کند و به واحد شما(همسایه)خسارت بزند: در این صورت جبران تمام خسارات مربوط به تعمیر لوله و مرمت خانه بر عهده واحدی است که لوله اختصاصی به آن تعلق دارد و اگر همسایه تمایلی برای تعمیر آن نداشته باشد با ارائه دادخواست به شورای حل اختلاف می توانید همسایه را مجبور به تعمیر و مرمت واحد خود کنید.
ب) اگر نشتی مربوط به لوله های مشترک ساختمان باشد و در خرابی آن عمدی صورت نگرفته باشد: در اینصورت هزینه تعمیرات بر عهده تمامی ساکنین ساختمان است.
ج) اگر نشتی مربوط به لوله های مشترک ساختمان باشد و در خرابی آن عمدی صورت گرفته باشد: اگر نشتی لوله عمدی باشد هزینه خسارت نشت لوله آب و مرمت و بازسازی خانه شما یا سایر خانه های آسیب دیده بر عهده واحد خطاکار است.
نکته : اگر خسارت وارد شده به لوله های ساختمان توسط مستاجر صورت گرفته باشد، خود مستاجر ملزم به پرداخت هزینه تعمیرات است.
نکته: هزینه های ترکیدگی لوله بر عهده صاحب خانه است، نه مستاجر.
اگر به هر دلیلی بخش مشاع ساختمان دچار آسیب شود و نیاز به تعمیر پیدا کند اما شخص و یا اشخاصی ساکن درآن واحد مسکونی هزینه تعمیر را پرداخت نکنند، مدیر ساختمان بر اساس ماده ۱۰ مکرر قانون تملک آپارتمان مصوب ۱۳۵۱ می تواند امتیازات مربوط به آن واحد و یا واحدها را قطع کند.
نکته:طبق ماده 4 آیین نامه اجرایی قانون تملک آپارتمانها قسمت های مشترک یک ساختمان عبارتند از:
قسمت های مشترک مذکور در ماده ۲ قانون تملک آپارتمانها عبارت است از:
الف ـ زمین زیربنا خواه متصل به بنا باشد یا بنا بوسیله پایه روی آن قرار گرفته باشد.
ب ـ تأسیسات قسمت های مشترک از قبیل چاه آب و پمپ، منبع آب مرکز حرارت و تهویه، رختشویخانه، تابلوهای برق، کنتورها، تلفن مرکزی انبار عمومی ساختمان، اتاق سرایدار در هر قسمت بنا که واقع باشد، دستگاه آسانسور و محل آن، چاه های فاضلاب لوله ها از قبیل (لوله های فاضلاب، آب، برق، تلفن، حرارت مرکزی، تهویه مطبوع، گاز، نفت، هواکش ها، لوله های بخاری) گذرگاههای زباله و محل جمع آوری آن و غیره.
پ ـ اسکلت ساختمان.
تبصره ـ جدارهای فاضل بین قسمتهای اختصاصی مشترک بین آن قسمت ها است مشروط بر اینکه جزء اسکلت ساختمان نباشد.
ت ـ درها و پنجره ها، راهروها، پله ها و پاگردها که خارج از قسمت های اختصاصی قرار گرفته اند.
ث ـ تأسیسات مربوط به راه پله از قبیل وسائل تأمین کننده روشنائی، تلفن و وسائل اخبار و همچنین تأسیسات مربوط به آنها به استثنای تلفن های اختصاصی، شیرهای آتش نشانی، آسانسور و محل آن، محل اختتام پله و ورود به بام و پله های ایمنی.
ج ـ بام و کلیه تأسیساتی که برای استفاده عموم شرکاء و یا حفظ بنادر آن احداث گردیده است.
ح ـ نمای خارجی ساختمان.
خ ـ محوطه ساختمان، باغ ها و پارک ها که جنبه استفاده عمومی دارد و در سند اختصاصی نیز ثبت نشده باشد.
همچنین ماده 4 قانون تملک آپارتمانها در خصوص چگونگی محاسبه ی میزان خسارت پرداختی توسط هر یک از مالکین بیان میدارد که :
حقوق و تعهدات و همچنین حصه هر یک از مالکین قسمتهای اختصاصی از مخارج قسمتهای مشترک متناسب است با نسبت مساحت قسمت اختصاصی به مجموع مساحت قسمتهای اختصاصی تمام ساختمان به جز آنچه که به موجب این قانون استثناء شده باشد یا این که قرارداد مالکین ترتیب دیگری را برای تقسیم حقوق و تعهدات و مخارج پیش بینی کرده باشد.
از آنجا که این مورد از مشکلات در قانون تملک آپارتمانها آورده شده شما می توانید دادخواستی تسلیم شورای حل اختلاف کنید و اگر ادعای شما در این زمینه پذیرفته شود دادگاه همسایه ها را ملزم به مشارکت در هزینه خسارت نشت لوله آب می کند.
در مقالات جداگانه ای به تعمیر مشاعات ساختمان، هزینه ایزوگام و یا هزینه تعمیر آسانسور و سهم قانونی هر یک از همسایگان در این مورد پرداخته ایم. اگر سوالی در این مورد دارید، به این مقالات مراجعه کنید.
هیچکس نمیتواند منزل خود را به گونه ای بسازد که موجب آزار و اذیت همسایه شود یکی از این موارد نحوه ی قرار دادن ناودان در ساختمان است.
وفق ماده ۱۹ قانون مدنی هیچ کس حق ندارد ناودان خود را به طرف ملک دیگری بگذارد یا آب باران را از بام خود به بام یا ملک همسایه جاری کند یا برف بریزد، مگر به اذن صاحب ملک.
این امر نیز مزاحمت محسوب شده و همسایه در صورت عدم درست کردن آن توسط مالک ،میتواند از وی شکایت کند.
همچنین بر اساس ماده ۱۳۰ قانون کسی حق ندارد از خانه خود به فضای همسایه خروجی دهد و در صورت اقدام به این عمل بدون اذن مالک، ملزم به رفع آن است. اگر شاخه درخت کسی وارد خانه یا ملک دیگری شود باید از همانجا قطع کند و اگر اقدام نکرد یا نتوانست، باید از ملک خود قطع کند.
نکاتی در رابطه با پس گرفتن (استرداد) جهیزیه که باید بدانید-بخش اول
در برخی موارد مشاهده می شود که همسایه یا همسایگانی، شارژ ساختمان را پرداخت نکرده و هزینه های مشاع ساختمان را تقبل نمی کنند.
چنانچه در هیچ بصورتی اعم از صحبت دوستانه، تذکر مدیر ساختمان، اعمال فشار از سوی صاحبخانه و تذکر رسمی هیات مدیره پس از برگزاری جلسه ساختمان، نتوان این مساله را حل کرد، باید از طریق قانونی پیگیری نمود.
برای شکایت از همسایه برای عدم پرداخت شارژ ساختمان، مدیر ساختمان باید به عنوان نماینده تمامی ساکنین اعم از مستاجرین و صاحب خانه ها اقدام نماید.
روند قانونی قطع انشعاب و شکایت از همسایه بابت عدم پرداخت شارژرا در اینجا بخوانید.
اگر سگ همسایه بی وقفه پارس کند، حتی دوستداران سگ هم تحمل خود را به مرور از دست می دهند. مانند دیگر انواع سر و صداهای همسایه، پارس سگ نیز نخست می تواند با گفتگو شروع و حل شود.
اما در صورت عدم توجه همسایه مزاحم، بهتر است از طریق پلیس 110 اقدام نمایید. صدای سگ احتمالاً در فهرست اولویت های پلیس نخواهد بود و شما باید آنچه را که تاکنون دیده و تجربه کرده اید را به صورت کتبی به آن ها ارائه دهید؛ سپس از سوی پلیس هشداری برای همسایه شما صادر می شود.
اگر هشدار پلیس هم نتیجه ای نداشت، می توانید اقدام قانونی با مراجعه به دادگاه و تنظیم شکایت در شورای حل اختلاف نمایید. سابقه و مدت زمان صدای سگ را ضبط کنید، از طریق تلفن همراه خود ویدیو یا فایل های صوتی بگیرید و از تمام مراحلی که تاکنون برداشته اید یادداشت برداری و مستند سازی کنید.
مفاد قانونی که برای شکایت از همسایه مزاحم نیاز است بدانیم:
مطابق با ماده 690 قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۷۵،در صورت شکایت همسایه ها، فردی که موجب آزار و اذیت دیگران شده به یک ماه تا یک سال حبس و علاوه بر آن شخص مزاحم به رفع مزاحمت محکوم می شود. البته مجازات حبس می تواند به جزای نقدی تبدیل شود، اما الزام به رفع مزاحمت پابرجا خواهد بود.
متن صریح این ماده بیان میدارد که:
هرکس به وسیلهٔ صحنه سازی از قبیل پی کنی، دیوارکشی، تغییر حد فاصل، امحای مرز، کرت بندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و زراعت و امثال آن به تهیهٔ آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگل ها و مراتع ملی شده، کوهستان ها، باغ ها، قلمستان ها، منابع آب، چشمه سارها، انهار طبیعی و پارک های ملی، تأسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک متعلق به دولت یا شرکت های وابسته به دولت یا شهرداری ها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عام المنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذی حق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذی صلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هرگونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم می شود.
مطابق ماده 693 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375 اگر فردی که محکوم به رفع مزاحمت است پس از اجرای حکم باز هم مزاحمت ایجاد کند، علاوه بر رفع مزاحمت به ۶ ماه تا ۲ سال حبس هم محکوم خواهد شد.
متن صریح این ماده بیان میدارد که:
اگر کسی به موجب حکم قطعی محکوم به خلع ید از مال غیرمنقولی یا محکوم به رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق شده باشد، بعد از اجرای حکم مجدداً مورد حکم را عدواناً تصرف یا مزاحمت یا ممانعت از حق نماید علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
اگر مشکل شما با همسایه اتان در هیچ یک از موارد ذکر شده قرار نمی گیرد؛ آن را به ما بگویید و سوال خود را از ما بپرسید، کارشناسان حقوقی ما در سریعترین زمان ممکن به شما پاسخ خواهند داد.
سخن آخر
زندگی در آپارتمان و پایبندی به قوانین آپارتمان نشینی در اصطلاح با نام فرهنگ آپارتمان نشینی شناخته می شود. فرهنگ آپارتمان نشینی یعنی افراد ساکن در یک آپارتمان از اختیارات خود در رابطه با واحد آپارتمانی و مشاعات ساختمان به خوبی اطلاع داشته باشند.
به نوعی زمانی شما فرهنگ آپارتمان نشینی دارید که از تمامی قوانین آپارتمان آگاه باشید و بتوانید به خوبی در چهارچوب قانون رفتار کنید. مثلاً شما در آپارتمان یا برج نمی توانید همانند زندگی در خانه های مستقل و ویلایی در مورد جای پارک، کاشت گل و گیاه، برپا کردن مهمانی و آزادی عمل داشته باشید. اما گاهی پیش می آید بنابر دلایلی مثل نشت آب از طبقه بالا مجبور می شوید که اقدام به شکایت از همسایه نشست آب طبقه بالا کنید و به دنبال شماره شکایت از همسایه به شهرداری باشید. و در نهایت در این مقاله به شما گفتیم چگونه باید شکایت از سد معبر همسایه کنید. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.
نظرات کاربران