همه چیز در رابطه با جرم افترا(تهمت زدن)-بخش نهم-همراه نمونه شکوائیه تهمت و افترا

در این پست به بررسی آنچه شاکی برای اعاده حیثیت (ادعای شرف) باید ثابت کند و دفاعیات در برابر اتهام افترا میپردازیم.

فهرست

همه چیز در رابطه با جرم افترا(تهمت زدن)-بخش نهم-همراه نمونه شکوائیه تهمت و افترا

در پست قبل به بیان مجازات جرم افترا با توجه به ماده 697 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات پرداختیم فلذا دانستیم که ؛ مقنن دو نحوه اِعمال مجازات پیش‌بینی کرده است و دادرس دادگاه را مخیر کرده است که مرتکب را به یک ماه تا یک‌سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند. یا اینکه اگر شخصیت مرتکب به نحوی بود که باید درباره او مجازات مناسبی تعیین شود بر حسب مورد حبس تعزیری و یا شلاق تا ۷۴ ضربه را مورد حکم قرار دهد. در این پست به بررسی آنچه شاکی برای اعاده حیثیت (ادعای شرف) باید ثابت کند و دفاعیات در برابر اتهام افترا میپردازیم.

مجازات جرم افترا(تهمت زدن):

در ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی؛ مقنن دو نحوه اِعمال مجازات پیش بینی کرده است و دادرس دادگاه را مخیر کرده است که مرتکب را به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند. یا اینکه اگر شخصیت مرتکب به نحوی بود که باید درباره او مجازات مناسبی تعیین شود بر حسب مورد حبس تعزیری و یا شلاق تا ۷۴ ضربه را مورد حکم قرار دهد.

در افترا(تهمت زدن) به وسیله نشر اکاذیب، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء، ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شده باشد یا نه، مقنن علاوه بر اینکه اعاده حیثیت شخص مورد افترا(تهمت زدن) را در صورت امکان لازم دانسته، بلکه مرتکب را مستحق حبس تعزیری از ۲ ماه تا ۲ سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه شناخته است (ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی).

آنچه شاکی برای اعاده حیثیت (ادعای شرف) باید ثابت کند:

بیاناتی که مورد اعتراض قرار گرفته است، باید حامل یک اتهام افترا(تهمت زدن) باشد:

دادگاه معتقد است که جمله توهین آمیز، جمله ای است که موجب بدنامی یا بی اعتباری شود. یا عموماً از دیدگاه اعضای یک جامعه به این صورت جلوه کند و یا در غیر این صورت جمله ای باشد که نشان دهنده دشمنی، تحقیر، اهانت یا استهزا باشد و باعث آسیب رساندن به اعتبار شخص در محل کار و تجارت و حرفه او باشد.

همه چیز در رابطه با جرم افترا(تهمت زدن)-بخش نهم-همراه نمونه شکوائیه تهمت و افترا


گفته ای که مورد اعتراض قرار گرفته است باید به شاکی نسبت داده شده باشد:

این بدان معنی نیست که در هر جمله از شاکی نام برده شود، بلکه کافی است ثابت شود که جملات به کار برده شده، طبق استنباط یک شخص منطقی، به شاکی نسبت داده شده است. خواه متهم چنین مقصودی داشته باشد یا خیر.

گفته ای که مورد اعتراض قرار گرفته است باید منتشر شده باشد:

برای پیگیری در دادگاه، جملات توهین آمیز باید به شخصی غیر از شاکی منتقل شده باشد. هر شخصی که این جملات توهین آمیز را به شخص دیگر بگوید، آن را انتشار داده است و مسئول این اتهام افترا(تهمت زدن)ی رسانه ای است.

گفته ای که مورد اعتراض قرار گرفته است باید به آبرو و اعتبار شاکی خسارت وارد کرده باشد:

فرض می کنیم که موضوع آسیب به اعتبار و آبروی یک فرد در مورد افترا(تهمت زدن)ی رسانه ای موجود باشد، شاکی باید با یک مدرک یا شاهد ثابت کند که به خاطر این گفته های افترا(تهمت زدن) آمیز منتشر شده متحمل خسارت و زیان شده است.

چه دفاعیاتی برای مقابله با یک اتهام افترا(تهمت زدن) وجود دارد؟

حتی اگرثابت شود که متهم به شخصی غیر از شاکی جملاتی توهین آمیز درباره او گفته است، متهم می تواند با یکی از روش های دفاعی متعدد قانونی و شناخته شده از این اتهام تبرئه شود؛ این روش ها عبارتند از:

* حقیقت

یک اتهام افترا(تهمت زدن) تحت پیگیری قرار نمی گیرد، اگر ثابت شود که چنین موضوعی حقیقت دارد.

* رضایت

وقتی بتوان ثابت کرد که شاکی از انتشار افترا(تهمت زدن) یا جملاتی که به او نسبت داده شده رضایت دارد و یا اینکه این جملات به تحریک خود شاکی منتشر شده باشد لذا در این صورت متهم می تواند از اتهام افترا(تهمت زدن) تبرئه شود.

*)الویت (برتری

هنگامی که موضوع صداقت و جریان آزاد اطلاعات در مسائل مهم با مصلحت افراد برای حفظ آبرویشان در موازنه قرار می گیرد، جریان آزاد اطلاعات و صداقت بر حفظ آبروی فرد برتری دارد.

* تفسیر منصفانه

تفسیر منصفانه معمولا از روی رسانه ها یا سخنان افرادی که گفته هایشان در رسانه انعکاس می یابد استنباط می شود. افرادی که مسایل مربوط به منافع عمومی را از روی صداقت و بدون سوءنیت و به طور منصفانه تفسیر می کنند نسبت به افترا(تهمت زدن)ی رسانه ای مصونیت دارند حتی اگر تفسیر آن ها توهین آمیز باشد. اگرچه برای چنین مصونیتی فرد باید ثابت کند که گفته هایش به عنوان یک تفسیر بوده و این تفاسیر یک اظهار نظر صادقانه در مورد حقایق آشکاری است که وجود دارد.

نمونه شکوائیه تهمت و افترا(تهمت زدن) به کارمند اداره


شاکی: نام و نام خانوادگی شاکی، نام پدر، سن، شغل، میزان تحصیلات، وضعیت تأهل، تابعیت، مذهب، شماره شناسنامه، شماره ملی، نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل)، شماره تلفن ثابت و همراه و کدپستی شاکی.
موضوع شکایت: تهمت و افترا(تهمت زدن)
تاریخ و محل وقوع جرم: ذکر این موارد از جهت تشخیص مرور زمان و نیز تعیین مرجع صالح به تحقیق و رسیدگی حائز اهمیت می باشد.
دلایل شکایت:
- حضور شخص شاکی یا وکیل وی
- اصل و فتوکپی از کارت ملی شاکی
- استشهادیه
- اسامی، مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان
- دست نویس عادی
- سایر دلایل و مستندات
مشتکی عنه: مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون در صورت امکان


شرح شکایت:


بسمه تعالی
ریاست محترم دادسرای عمومی و اتقلاب
با سلام و احترام
به استحضار می رساند فردی به هویت ... با مراجعات مکرر خود به محل کار اینجانب واقع در ... نه تنها موجبات مزاحمت بنده را فراهم نموده است بلکه با استعمال الفاظ نامناسب اقدام به ایراد تهمت و افترا(تهمت زدن) نسبت به بنده نموده است. مشتکی عنه آگاهانه و عالمانه مبادرت به ارائه دست نوشته ای عادی به سازمان محل کار بنده نموده و صراحتاً امری را نسبت به اینجانب نسبت داده است که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می گردد.
از آنجا که مشتکی عنه با اقدامات آگاهانه خود موجب مزاحمت و سلب امنیت شغلی و روانی بنده گردیده است، فلذا مستند به ماده ۶۹۷ از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی، شروع به تحقیق، تعقیب و رسیدگی به جرم فوق الذکر مستدعی می باشد.
در انتها و در راستای تشهیذ ذهن آن مقام محترم استماع شهادت شهود مورد درخواست است.




نظرات کاربران


... -  01 مهر 1400
روزتون بخیر من همسرم تهمت میزنه که هنوز با دختر خالم که قبلا صیغه ی من بوده و به دلایلی جدا شدیم در ارتباط هستم و میگه که دختر خاله امم این رو تایید کرده.من میتونم از دست دختر خالم شکایت کنم؟

تیم محتوای احقاق -  25 مهر 1400

سلام اگه که نتونید اثبات کنید که همسرتون با دختر خالتون در ارتباطه ممکنه که به جرم افترا ازتون شکایت کنن اگرم بتونید اثبات کنید بهتره که از همسرتون شکایت کنید


شهلا بداغی -  11 تیر 1399
برای پیگیری تهمت و افترا زدن از سمت کسی باید به کجا و چگونه مراجعه کنم؟

تیم محتوای احقاق -  09 آبان 1401

سلام...باید به دادسرا رفته و از ایشان شکایت کنید به اتهام تهمت و همچنین اثبات این ادعا با شماست فلذا شاهد و یا هر چیزی که ادعای شما را ثابت کند و محکمه پسند باشد به عنوان مدرک نیاز دارید که داشته باشید و مجازات چنین فردی یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق میباشد. 


رضوان یوسفی  -  10 اسفند 1398
سلام خسته نباشید مرسی از سایت خوبتون .اطلاعات حقوقی مفیدی را در اختیار ما قرار داده اید

تیم محتوای احقاق -  19 آبان 1399

سلام ممنون از اظهار لطفتون ...


B -  23 فروردین 1399
سلام خسته نباشید ببخشید مزاحم شدم دوستی دارم که چند روز قبل به جرم دزدی مغازه دارهایی اون گرفتن و بهش تهمت زدن که از مغازشان دزدی کرده که دوربین مغازه فیلمش را گرفته البته سیاه و سفید و مغازه دار دیگر گفت عکسش داره اما دوستم دزدی نکرده بود و خودش با 110 تماس گرفت که با مغازه دارها درگیر نشه که متاسفانه افسرگشت هم قبول کرد دزده دوستمه و به کلانتری برد که بعداز چند ساعت بدونه هیچ توضیحی ازاد شد و الان خودش به جرم تهمت افترا از دست مغازه دارها شکایت کرده لطفا در این مورد راهنمایی کنید ایا شکایت دوستم نتیجه ای به نفعه خودش خواهد بود ایا پلیس 110 براش پرونده ای در سیستم به عنوان یک دزد ثبت کرده و ایشان الان چکاری در روز دادگاه باید انجام بدن ایشان توان مالی برای گرفت وکیل هم ندارند ایا خودش می تواند از خودش دفاع بکند یا خیر لطفا راهنمایی بفرمایید باتشکر از شما

تیم محتوای احقاق -  13 دی 1400

سلام روز بخیر ....افترا نسبت دادن عامدانه و صریح جرم با هر وسیله ای به دیگری بدون توان اثبات صحت وقوع آن جرم توسط منتسب الیه هست.در متن قانون ماده۶۹۷قانون مجازات بخش تعزیرات میگه هر کس به هر وسیله ای صریحا امری را به کسی نسبت دهد یا منتشر کند که مطابق قانون آن امر جرم محسوب می شود و نتواند صحت آن اسناد را ثابت کند مفتری محسوب می شود.

همچنین تا زمانیکه ایشان بر علیه شما شکایت نکنند و منجر به صدور حکم قطعی نگردد جرم افترا اثبات نخواهد شد زمانی محقق میگردد که برعلیه شما شکایت نماید و حداقل شما از این شکایت متضرر شوید مثلا برای شما قراری صادر شود و یا بازداشت شوید.

در موضوع سوال اگه مغازه دار ها ثابت کنند که اموالی از انها به سرقت رفته است احتمال زیاد از اتهام افترا بری خواهند شد هر چند نتواند ثابت کند شما سارق بوده اید.چون همین امر سونیت و عامدانه بودن اسناد را تحت الشعاع قرار خواهد داد وبطور کلی تا زمانیکه ایشان بر علیه شما شکایت نکنند و منجر به صدور حکم قطعی نگردد جرم افترا اثبات نخواهد شد زمانی محقق میگردد که برعلیه شما شکایت نماید و شما در دادگاه تبرئه شوید


سعید -  10 اردیبهشت 1399
باسلام و خسته نباشید یه سوال داشتم اگه لطف کنید و جواب بدین ممنون میشم چند روز دیگه دادگاه دارم آقا و خانمی اقدام به راه اندازی صندوق قرعه کشی محلی نمودند و بعد از جلب اعتماد به خیلی از اعضا پیشنهاد دادند که یه صندوق دیگه هست که مدیریتش برای شخص دیگه هست و بعلت مهاجرت مدیریت را به من دادن و چند نفر از اعضا که انصراف دادند را جایگزین میخوام بکنم و باید اقساطی که تا الان دادن را بدین تا جایگزین بشین و تاریخ واریز وام را هم 4یا5 ماهه می گفتن وقتی اقساط واریز میشد و موقع تحویل قرعه میشد به بهانه های مختلف که بیشترشو میگفت قرعه بهم خورده از دادن وام خودداری میکرد و پول پیشی را که اول گرفته بودراهم تکه تکه و با هزار زور ازش میشد گرفت شکایت هم کردیم راه به جایی نبردیم حالا که میخوایم سفته هاشو اجرا بذاریم رفته از بنده بجرم تهمت و افترا شکایت کرده چون من با خانمش طرف حساب بودم و یکی از آشناها با خودش طرف بود من و این آشنا باهم در مورد نقشه هاشون صحبت میکردیم که چطور سرمون کلاه گذاشته که به گوشش رسیده بود و رفته شکایت تهمت و افترا کرده و این آشنا را شاهد برده اینم برای اینکه به پولش برسه رفته شهادت داده که من بهش گفتم از من کلاهبرداری کرده البته خود این شاهده اول گفته طرف کلاهبرداره ولی من شاهد ندارم ولی صداشو دارم که طرف میگه کلاهبرداره حالا پرونده رفته شورای حل اختلاف بنظرتون من چیکار کنم

تیم محتوای احقاق -  10 اردیبهشت 1399

سلام ...اولا افترا باید اثبات بشود...دوما اگر شکایت کلاهبرداری بکنید باید سوء نیت را بدست بیاورید و بعد اقدام به شکایت کلاهبرداری بکنید .به نظر اقدام فرد مذکور در ایجاد صندوق دروغین شروع به کلاهبرداری و مانور متقلبانه می باشه و پول را گرفته وبعد به هر دلیل پشیمان شده است که دلیل به وقوع کلاهبرداری نیست یعنی شروع به کلاهبرداری بوده یعنی کلاهبرداری محقق شده وپشیمانی و جبران ضرر است.اما باید اثبات کنیم که ایشان این مانور را رفته است


جواد -  10 اردیبهشت 1399
سلام در تیر 98 با دختری ازدواج کردم چون قبل از ازدواج اجازه ندیدند صیغه محرمیت خوانده شود وعقد عروسی اینجانب باهم بوده شب عروسی متوجه شدم که سر این زن کم مو وتا حدود زیادی متمایل به کچلی است وقتی متوجه شدمی وموضوع را با مادرم درمیان گذشتم ایشان گفتن خدا خوشش نماید آبرویشو نبر ومن دیگه موضوع را مسکوت گذاشتم شبی دوبار با ایشان عمل زناشویی داشتم ولی بعداز ده روز از خانه خارج شد وحاضر به بازگشت نشد من درخواست تمکین دادم که در دادگاه من را متهم کرد توانایی جنسی نداری وقتی قاضی ازش دلیل خواست پارچه خونی شب زفاف نشون داد قاضی ادعاشو رد کرد مجدد آن رفت در دادگاه دیگری باهمین بهانه دادخواست داد و من داد خواست متقابل دادم بعد از آن وکیلش بحث طلاق توافقی را مطرح نمود وچون قبل از طلاق آزمایش داده برا بارداری واثبات شده تهمت زده حتی آزمایش بارداری ازش به عمل آوردند چون در منطقه شایعه پراکنی کرد والان برا ازدواج مجدد با مشکل روبرو شدم ادعایی شرف هم کردم ولی ترتیب اثری نمیدن لطفا راهمایی کنید چکار کنم ایشان مشکلات دیگری داشتن از جمله موقع نزدیکی با ایشان متوجه شدم که الاتم به یه چیزی میخوره که شبیه یه دیواره وجلوتر از آن نمیده میخواستم ببینم چکار کنم الان تکلیف چیست این همه خرج مخارج خسارت بی آبروی چگونه پیگیری کنم ادعایی حیثیت کردم ولی ترتیب اثر ندادند

تیم محتوای احقاق -  10 اردیبهشت 1399

سلام....اگه به شما درخصوص کچلی چیزی نگفته بوده باشن و زن با وصف مودار بودن به عقد شما دراومده باشه از مصادیق فریب در نکاح یا تدلیسه و شما میتونید از موارد فریب در نکاح استفاده کنیدماده 1128 قانون مدنی در این خصوص بیان کرده که :

هر گاه در یکی از طرفین صفت خاصی شرط شده و بعد از عقد معلوم شود که طرف مذکور فاقد وصف مقصود بوده برای طرف مقابل حق فسخ خواهد بود خواه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متبانیاً بر آن واقع شده باشد.

فسخ نکاح تشریفات طلاق رو نداره و راحت تر صورت میگیره.

همچنین ماده1123 قانون مدنی درخصوص عیوب زن که موجب حق فسخ مرد هست موارد زیر رو بیان کرده :

1- قرن؛

۲- جذام؛

۳- برص؛

۴- افضا؛

۵- زمینگیری؛

۶- نابینایی از هر دو چشم.


محمد رضایتی -  31 اردیبهشت 1399
باسلام از بنده بابت افترا و توهین به اشخاص عادی شکایت شده.بنده هم تنها در اینستاگرام با یک استوری به گلایه و شکایت در مورد شاکی خود پرداخته بودم و هیچ اسمی از او ذکر نکرده بودم.هیچگونه مواجه حضوری با او نداشته و حتی در محل کار او نیز نرفته ام.با اطرافیان او به گفتگو پرداخته ام اما هیچگونه بی احترامی یا فحاشی نکردم. آیا برای من مجازاتی درنظر گرفته میشود؟ آ

تیم محتوای احقاق -  09 آبان 1403

سلام....برای پاسخ به این سوال لازمه که متن پیامها ملاحظه بشه و بستگی داره که توی پیامهاتون طرف مقابل رو چی مورد خطاب قرارداده باشید با عناوینی مثل کلاهبردار یا دزد و امثال اینها مورد خطاب قرارداده باشید یا خیر ...چنانچه با این عناوین مورد خطاب قرارداده نباشید و از دادسرا هنوز احظار نشده باشید ،اگه نگرانید میتونید برید دادسرا پرونده رو مطالعه کنید وگرنه فعلا محل نزارید تا احضارتون کنن یا پرونده منع بخوره


سید جلیل  -  21 شهریور 1401
با سلام من یه مغازه دارم که سرقفلیش واگذار شده به اشخاصی ولی مالکیتش متعلق به بنده میباشد.چندی پیش این اشخاص با جعل اسناد مربوط به مغازه موفق شدن حکمی را که ماده صد شهرداری در مورد مغازه داده بود ودر تجدید نظر قطعی نیز شده بود با اراعه مدارک جعلی در دیوان نقض کنند که بنده شاکی شدم وبا اثبات جعل به یک سال زندان نیز محکوم شدن .حال اینجانب به دلیل اینکه مغازه را به غیر واگذار کردن و این حق را نداشتن و بدونه اجازه این کار را کردن در خواست تخلیه کردم مدارکی که اراعه کردم کپی رنگی قرارداد اجاره که به غیر واگذار کردن و در دفترخانه اسناد رسمی مهره برابر با اصل روش خورده و اتحادیه طی مکاتبه با قاضی ان را تاعید کرده و گفته اصل ان روعیت شده و متصدی املاک نیز ان را تاعید نمود ودر دادگاه نیز شهادت بر نوشتن قرار داد کرده(اصل قرارداد یعنی برگ سوم که در بانگاه نگهداری میشه توسط املاک مفقود شده) حال قاضی با بکار بردن الفاظی همچون اینکه بنده دنبال جم کردن اموال از طریق نامشروع هستم شکایت منو باطل کرده و ردش کرده .به خاطر امام حسین راهنمایی کنید چطور میتونم جواب این بی احترامی و تهمتی که این قاضی به من زده را بدم .با این که هنوز آزارم به مورچه ای نرسیده و طرفهایم هر کدام دارای ده سابقه فروش مواد ومشروب دارن وعکسشون داخل صفحات مجازی به عنوان ارازل اوباش هست این توهینو به من کرده تورو قران راهنمایم کنین

بختیار -  22 اسفند 1401
باسلام.بنده دریک گوه خصوصی 12نفره واتساپ که قرار بوده مطالب گفته شده فاش نشود.نوشته ام اعضای شورای قبلی هرکدام یک زمین مسکونی به نام خودزده اند.ویکی از اعصای شورا بابت این موضوع از بنده با موضوع تهمت وافترا شکایت کرده .آیا می توانددر دادگاه ثابت کند؟؟؟؟؟

گلارعدالت -  18 خرداد 1402
سلام روزتون بخیر .من پدر شوهرم و شوهرم به جرم دزدی در کلانتری محله از من و برادرم شکایت کردن که کلیه وسایل منزل رو بردم و حکم دادیاری شهرستان اومد که من و برادرم برائت شدیم . می خواستم بپرسم الان می تونیم ازشون به جرم تهمت و افترا شکایت کنیم ؟ چون موضوع خانوادگیه امکان داره نتیجه بگیریم؟

ناشناس -  22 اسفند 1401
اگر کسی شکایت کند که بنده رفتم پیش مادردوستش وغیبتش راکرده ام وتهمت زدم درحالی که اینجوری نیست من نه تهمت زدم نه غیبت کردم لطفا راهنمای کنید

حسین -  22 اسفند 1401
سلام با تشکر از اطلاعات خوبتون من در یک منزل استیجاری زندگی میکنم مالک به دلیل کرونا فوت کرده بعد از فوت یکی از پسرها به همراه دخترش در منزل سکونت دارند و طبقه اول وسایل دختر موجود است که کلید درها دست خانواده و دختر است الان ادعا میکنه وسایل یادگاری شخصیم از این طبقه گم شده ولی هیچ چیزی دال بر شکستگی و بزور رفتن در واحد وجود نداره همه چیز سالمه کار من و همسرم طوری هست که از ۷صبح تا ۸شب سر کاریم بدون فرزند بعد از اتمام قرارداد خانه دو پسر از وراث با من قرارداد تمدید کردن تا زمان فروش خانه بعد از قرارداد بعد یک هفته میگن تخلیه کن حالا میگم به این دلیل میشه همچین کاری بکنن بعد اون دختر میگه من دوستانم از مراجع شبانه اومد از همه جا اثر انگشت گرفتن از موتور شما هم اثر انگشت ورداشتن دیروز هم شخصیدبا تلفن ناشناس به من زنگ زده میگه از آگاهی هستیم و تلفنی تهمت دزدی میزنن باید چکار کنم لطفا راهنمایی کنید

غزل خالصی -  18 خرداد 1402
سلام یکی از دوستان من قبلا طلاق گرفته و چن وقت پیش با دوست شوهرش دوست بود من باهاش بحثم شد تو پیام بهش گفتم تو با دوست شوهرت دوستی و اون رفته ازمن ب جرم افترا شکایت کرده من این حرفو فقط ب خودش زدم جای دیگه منتشر نکردم و اون هم رفته ازم شکایت کرده الان جرم من چیه؟

ع -  18 خرداد 1402
لطفا کمی به روز باشد ،مجازات افترا در سال 99 کاهش یافته