وکیل درواقع کسی است که از طرف شخص دیگری، به موجب عقد وکالت برای انجام کاری مأمور میشود. وکیل طبق توافقی که با موکل خود می کند ، می تواند تمام کارهای حقوقی موکل خود را انجام دهد. وکیل انواع مختلفی دارد که با خواندن مقاله های زیر می توانید با آنها و وظایفشان آشنا شوید.
ازجمله اصحاب وکالت، وکالت اتفاقی یا موقت است. طبق اصول قانونی جمهوری اسلامی ایران غیر از وکلای دادگستری که دارای پروانه وکالت از کانون وکلای دادگستری می باشند هیچ شخصی نمی تواند در جلسات دادگاه برای دفاع از حقوق افراد حاضر شوند مگر به صورت اتفاقی (موقت ) و تحت شرایطی خاص وبه صورت محدود.
در جرائم مهمي كه مجازات آنها قصاص نفس، اعدام رجم و حبس ابد است حضور وكيل در جلسههاي دادرسي الزامي ميباشد چون نتيجه دادرسي، اعمال مجازات مهم و سنگين است. قانونگذار در تبصره يك ماده ۱۸۶ قانون آيين دادرسي كيفري مصوب 1378جرائمي را كه ميبايست متهم با وكيل تسخيري در دادگاه حاضر شود را برشمرده و درخصوص اين جرائم متهم ميبايست با وكيل در دادگاه حاضر شود.
طبق قانون براي جرايمي كه مجازات سنگيني همچون قصاص و يا حبس هاي بالاي 20 سال دارد دادگاه بدون حضور وكيل نمي تواند رسميت پيدا كند بنابراين در اين گونه موارد چنانچه فرد توانايي گرفتن وكيل را نداشته باشد دادگاه براي وي وكيل تسخيري تعيين مي كند. به پرونده هاي كيفري كه مجازات سبك دارند وكيل رايگان تعلق نمي گيرد.
وکالت معاضدتی وکالتی است که از طرف کانون وکلا در امور حقوقی طبق قانون و با رعایت مقررات فصل دوم آیین نامه قانون وکالت مصوب 19 خرداد 1316 به وکلا ارجاع می شود.در صورتی که فرد تمکن مالی نداشته باشد می تواند از کانون وکلا در خواست وکیل معاضدتی کند پس از بررسی شرایط وی،کانون ،وکیل معاضدتی به فرد معرفی می کند .