نمونه دادخواست مطالبه وجه رسید عادی یا قرض الحسنه

نمونه دادخواست مطالبه وجه رسید عادی یا قرض الحسنه

آیا تابه حال برای شما اتفاق افتاده است که وجهی را از فرد دیگری طلب داشته باشید اما آن فرد از پرداخت بدهی خود خودداری کند؟ در این موقعیت آیا می دانید چه اقدام قانونی باید در جهت مطالبه وجه خود انجام دهید؟

در این مقاله قصد داریم شما را با نمونه دادخواست مطالبه وجه رسید عادی یا قرض الحسنه آشنا کنیم و نمونه ای از آن را در انتهای مقاله برای شما بیاوریم تا بتوانید به راحتی از آن استفاده کنید. پس به شما پیشنهاد می دهیم که تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

مطالبه وجه چیست؟

فرض کنید یک شخص وجهی را از شخص دیگر طلب دارد ولی متأسفانه فرد بدهکار از پرداخت بدهی خود خودداری می کند. در این شرایط فرد برای رسیدن به طلب موردنظر خود باید در جهت مطالبه وجه در راه قانون قدم بردارد. همان طور که می دانید مطالبه وجه به صورت چک، سفته، رسید، قرارداد، پرینت حساب، فیش بانکی، فاکتور و ... می باشد.

بر اساس تعریف فوق هر فردی که وجهی را از فرد دیگری طلب دارد می تواند با طرح دعوای مطالبه طلب، وجه موردنظر خود را مطالبه کند. همان طور که می دانید این دعوا از نوع مالی بوده است و بر اساس ارزش و میزان خواسته در شورای حل اختلاف یا دادگاه های عمومی مورد رسیدگی قرار می گیرد.

چند نکته در مورد مطالبه طلب

در این بخش قصد داریم شما را با چند نکته در این زمینه آَشنا کنیم. این نکات عبارت اند از:

  • مطالبه طلب دعوای مالی است که باید در آن هزینه دادرسی پرداخت شود.
  • دعوای مطالبه طلب را نمی توان کیفری جلوه داد و علیه خوانده اعلام جرم کرد به دلیل اینکه این دعوا ذاتاً حقوقی است و اگر فردی آن را کیفری جلوه دهد، پرونده خود را به بی راهه می کشاند و در بسیاری از مواقع وقت و هزینه خود را هدر می دهد.
  • طلبکار و خواهان در دعوای مطالبه طلب یا وجه می توانند قبل و بعد از تنظیم و ارسال دادخواست به دادگاه، اموال بدهکار را توقیف کنند. توجه داشته باشید به توقیف اموال، تأمین خواسته هم گفته می شود.
  • دعوای مطالبه طلب همیشه در دادگاه محل اقامت خوانده یا همان بدهکار تشکیل می شود.
  • در دعوای مطالبه، طلب خواهان و طلب کار هم می توانند درخواست اصل طلب را داشته باشند و هم طلب از نوع وجه رایج. اگر درخواست طلب وجه رایج را داشته باشند می توانند خسارت تاخیر تادیه نیز دریافت کنند.
  • همیشه در دعوای مطالبه طلب این امتیاز برای بدهکار درنظرگرفته شده است که اگر فرد توانایی پرداخت همه طلب را نداشته باشد می تواند آن را قسط بندی کند. البته راهکار هایی برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد که مهم ترین آنها توقیف اموال به طور مخفیانه است.

دعوای مطالبه کجا مطرح می شود و دادگاه صالح کدام است؟

همان طور که اشاره کردیم دعوای مطالبه طلب در صلاحیت رسیدگی دادگاه محل اقامت خوانده است و رسیدگی اصلی به این نوع دعوای با دادگاه عمومی یا حقوقی است.

چه دلایل و مدارکی برای دعوای مطالبه طلب لازم است؟

در این بخش نمی توانیم به صورت دقیق به شما بگوییم که چه دلایل و مدارکی لازم است اما بیشتر قرارداد یا رسید یا فیش واریز بانکی به عنوان دلایل و مدارک به دادگاه ارائه می شود.

همراه با دعوای مطالبه طلب تکلیف خسارت تاخیر تادیه و خسارت دیرکرد چیست؟

خسارت دیرکرد چهار شرط اساسی دارد که عبارت اند از:

  • دین از نوع وجه رایج باشد.
  • موعد مطالبه رسیده باشد.
  • طلبکار طلب خود را نگرفته باشد.
  • بدهکار توانایی پرداخت را داشته باشد.

در این خصوص قانون آیین دادرسی در ماده 522 بیان می کند:

"در دعاوی که موضوع آن دین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه دائن و تمکن مدیون، مدیون امتناع از پرداخت نموده، در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار، دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر اینکه طرفین به نحو دیگری مصالحه نموده باشند."

سخن آخر

در این مقاله شما را با نمونه دادخواست مطالبه وجه رسید عادی یا قرض الحسنه آشنا کردیم و شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع نمونه دادخواست ها و دسترسی به بانک نمونه اوراق حقوقی به اینجا مراجعه کنید.