خانواده نقش اساسی در شکل گیری جامعه دارد. لذا استحکام و حفظ خانواده اهمیت بسیار زیادی دارد. طبق قانون ازجمله وظایف زن در خانواده تشرید مبانی خانواده و کمک در فرض تربیت فرزندان و تمکین از شوهر است. زن وظیفه ای در تأمین هزینه های زندگی ندارد. پرداخت نفقه بر عهده شوهر است. ولی در دهه های گذشته ساختار فرهنگی و اقتصادی بسیار دگرگون شده است. در دهه های اخیر زنان بیش ازپیش در اقتصاد و فعالیت های تجاری مشارکت دارند.
در این مقاله قصد داریم درباره ی اجازه اشتغال همسر بحث کنیم و در آخر این مقاله نیز برای شما نمونه ای از اقرارنامه ی اجازه اشتغال به همسر آوردیم تا زوجین بتوانند در همچین شرایطی از این اقرارنامه استفاده کنند. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
امروزه با توجه به وضعیت نابسامان اقتصادی، مشکلات عدیده که عمده ی افراد جامعه را در تأمین معاش با مشکلات جدی روبه رو ساخته است، عدم ثبات قیمت ها، پایین آمدن ارزش پول کشور و بسیاری از موارد دیگر، علی برکت الله ، اکثر خانم ها در جامعه امروزی شاغل هستند تا بتوانند بلکه درصدی از هزینه ها و مشکلات خود و زندگی مشترک را برطرف سازند و دیگر مانند گذشته نخواهند بود که انتخاب اکثر خانم ها خانه داری باشد.
اما در مواردی شاهد این موضوع هستیم همین امر اشتغال خانم، مشکلاتی را در بین زوجین به وجود آورده است. مطابق با یک اصل کلی (اصل ۲۸قانون اساسی) هر کس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست برگزیند.
اما این اصل به موجب قانون مدنی با استثنائاتی روبه رو شده است و آن هم به وسیله همسر خود (به وسیله ی مرد)، البته در صورت احراز وجود شرایطی امکان پذیر خواهد بود.
امکان دارد حرفه ای ازلحاظ نوعی در زمره اَشغال آبرومندانه باشد اما پرداخت یکی از زوجین بدان منافی با شئونات خانواده آنها در آن موقعیت و وضعیت خاص باشد یا شغلی که غالباً آن را موجب بی ابروئی می دانند لیکن متناسب با وضعیت زندگی کسی باشد که بدان می پردازد.
در هر مورد کسی که می خواهد منافی بودن این حرفه ها را با حیثیات خود در دادگاه ثابت کند باید اول از همه وضعیت و موقعیت خانواده خود را اثبات کند و بعد عدم تناسب شغل همسر خود با مصالح خانوادگی را برای دادگاه احراز کند. مدعی در این راه می تواند از اماره های قضائی و ظواهر موجود به نفع خود بهره گیرد چنانچه شغلی با حیثیات غالب خانواده ها سازگار نباشد دادگاه بدون بررسی جنبه شخصی مسئله می تواند صحت ادعا را اعلام کند مگر این طرف مقابل تناسب آن را با شئونات خانواده خود ثابت کند.
حکم دادگاه از این جهت که وضعیت پیشین را اعلام می کند اعلامی است اما از جهت ایجاد منع برای اشتغال، تأسیسی است یعنی از همان لحظه صدور حکم، منع و آثار آن حاصل می شود نه این که کاشف از ممنوع بودن همسر در پرداختن به آن شغل باشد.(البته از ظاهر قانون مدنی چنین بر می آمد اما قانون حمایت خانواده چنین توهمی را برطرف نمود).
حال باید دید وضعیت قراردادهایی که زن به مناسبت اشتغال با صاحب کار خود بسته است و دادگاه وی را از پرداختن به آن شغل منع کرده است، چیست؟ آیا منع دادگاه موجب ابطال قرارداد می شود یا منفسخ شده آن یا به شوهر یا زن حق فسخ آن داده می شود.
سخن آخر
در این مقاله قصد داشتیم شما را با اجازه ی اشتغال آشنا کنیم و موانع اشتغال زوجین را برای شما بیان کردیم و سری نیز به قانون زدیم و این موضوع را از دید قانون نیز بررسی کردیم. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد انواع نمونه دادخواست ها و دسترسی به بانک نمونه اوراق حقوقی اینجا کلید کنید.
بسمه تعالی
بدینوسیله اینجانب آقای ............................ فرزند ................... به شماره شناسنامه ............... و کد ملی ..................... رضایت منجز خود را نسبت به فعالیت همسرم سرکار خانم ...............................در اشتغال به .................... را برای مدت ..................... اعلام می نمایم.