نحوه محاسبه افت قیمت خودرو، شرایط مطالبه آن و نحوه شکایت از راننده مقصر برای دریافت افت قیمت
وقتی خودرویی را خریداری می کنید بر اثر تصادفات متحمل خسارات احتمالی خواهید شد. این خسارت ها به دو دسته اصلی مستقیم و غیرمستقیم تقسیم می شوند. خسارات مستقیم به طور کاملاً محسوسی بررسی شده و خسارت آن ها را بیمه پرداخت می کند؛ اما خسارت غیرمستقیم ظاهری نیست و روزبه روز از ارزش خودرو می کاهد. به این خسارت غیرمستقیم اصطلاحاً به آن افت قیمت ماشین در تصادف گفته می شود. با توجه به اینکه تمامی مردم باید در این مورد آگاهی داشته باشند در این مقاله تصمیم گرفتیم به شما بگوییم افت قیمت خودرو به چه ماشین هایی تعلق می گیرد و در نهایت افت قیمت شامل چه خودروهایی می شود. پس تا پایان این مقاله همراه ما باشید.
شاید بارها در هنگام انجام معاملات خودروو یا پس از تصادف عبارت میزان افت قیمت خودرو چقدر میشود، به گوشتان خورده باشد .اما مقصود از افت قیمت خودرو چیست و شامل چ مواردی میشود؟
همانطور که میدانید قیمت گذاری یک خودروی کار کرده مدتی است ک حایز اهمیت گشته است چرا که با توجه به اوضاع اقتصادی فعلی بسیاری از افراد خودروی خریداری شده را به چشم نوعی سرمایه گذاری میبینند به همین دلیل میزان افت قیمت خودرو نیز حایز اهمیت و ب نوعی دغدغه شده است.
عوامل گوناگونی همچون مدل خودرو سال تولید خودرو کارکرد خودرو تصادف در میزان افت قیمت خودرو رنگ شدگی خودرو وضعیت فنی خودرو و .... روی میزان افت قیمت خودرو تاثیر گذار است .
در این مقاله به بیان موارد مهمی ک در میزان افت قیمت خودرو تاثیر گذار است خواهیم پرداخت.
برای مشاهده نمونه دادخواست مطالبه خسارت افت قیمت خودرو اینجا کیلیک کنید.
برای جبران خسارات وارد شده به وسیله نقلیه فرد مقصر، بیمه بدنه می تواند کمک مهمی برای وی باشد. بیمه بدنه بر اساس پوشش های اصلی و پوشش های اضافی که دارد می تواند جبران خسارات وارد شده را پرداخت نماید. سقف تعهدات بیمه بدنه بر اساس پوشش های بیمه نامه بدنه بوده و در زمان خسارت شرکت بیمه بر اساس بیمه نامه شما خسارات وارد شده را جبران می کند.
سخن آخر
در صورت افت قیمت خودرو در تصادف، مسئول پرداخت افت قیمت، راننده مسبب حادثه خواهد بود. اگر طرفین، در خصوص تعیین افت قیمت نتوانند توافق کنند، زیان دیده برای طرح شکایت باید به شورای حل اختلاف مراجعه کند. در صورت نیاز و بررسی کارشناس، شکایت به دادگاه، ارجاع داده می شود و به شما گفته می شود افت قیمت در تصادفات به چه ماشینی تعلق می گیرد و افت قیمت خودرو در تصادفات تا چند سال محاسبه می شود. ممنون از اینکه تا پایان این مقاله همراه ما بودید.
سایت حقوقی احقاق با توجه به نیاز جامعه در حوزه حقوقی تصمیم گرفت مقاله های حقوقی بسیاری را در این زمینه منتشر کند و اگر شما به دنبال مشاور حقوقی هستید می توانید به مشاور حقوقی خوب مراجعه کنید.
تعداد گام ها 5
به خودروهای بیش از 5 یا 6 سال خسارت افت قیمت تعلق نمی گیرد. اما با توجه به این که خودروهای خارجی حتی بعد از 5 یا 6 سال، قیمت بالای خود را حفظ می کنند و اگر تصادف شدیدی برای آن ها رخ دهد، افت قیمت چشمگیری خواهند داشت، در نهایت نظر کارشناس و میزان خسارتی که به خودرو وارد شده مشخص می کند آیا خسارت افت قیمت خودرو قابل مطالبه هست یا نه.
محاسبه افت قیمت خودرو فرمول یا مبنای مشخصی ندارد و بر اساس عرف بازار مشخص می شود. همچنین نسبت به این که کدام قطعه خودرو تعویض یا رنگ شده، افت قیمت متفاوت خواهد بود. در واقع افت قیمت خودرو به نسبت تعویض یا رنگ شدگی سقف، گلگیر، در عقب یا جلو، صندوق، کاپوت و متفاوت است. اما نکته مهم این است که باید برای کارشناس دادگستری ثابت شود که افت قیمتی که برای ماشین به وجود آمده، ناشی از همان تصادفی بوده که مورد ادعای راننده آسیب دیده قرار گرفته است. در واقع تصادف های قبلی نباید تاثیری در افت قیمت ایجاد شده داشته باشد.
این که خسارت وارد شده برای چه قسمتی از ماشین بوده و نوع خسارت به چه صورت است. آیا خسارت به بدنه وارد شده یا خیر، همچنین هزینه های بازسازی مجدد ،رنگ کاری بر اساس عمق صدمه وارده و وسعت رنگ شدگی همه در افت قیمت خودرو موثرند.
خسارت های دیگر از قبیل خساراتی که ممکن است به قطعات بدنه خودرو ،درب موتور ،گلگیر های جلو و ... وارد شود از لحاظ قطعات تعویضی و رنگ شدگی تاثیر بسیاری را بر روی ارزش خودرو دارند، چرا که عملیات تعمیر و تعویض این قطعات بسیار هزینه بر و مهم می باشد.
همه این موارد با توجه به این که عملیات بازسازی و تعمیر در ایران به صورت سنتی و غیر اصولی انجام می شود و از لحاظ کیفیتی هم بسیار پایین می باشد، نهایتا می تواند از لحاظ افت قیمت در بسیاری از موارد بسیار چشمگیر و از لحاظ ریالی هم مبلغ بسیار بالایی باشد.
اگر خودرویی تصادف کند و قسمت هایی از قبیل شاسی ها و سقف و ستون آسیب دیده باشند و یا خسارت مربوط به گلگیر های جلو و درها باشد همه در افت قیمت خودرو بسیار موثر می باشند. البته در تصادفاتی که از ناحیه عقب خودرو اتفاق بیفتد افت قیمت خودرو بیشتر می باشد چون گلگیرهای عقب جدا شدنی نیستند و به همین ترتیب بر اساس نوع خسارت وارد شده میزان افت قیمت خودرو در اثر تصادف محاسبه می شود.
از دو طریق میتوان تقاضای درخواست خسارت افت قیمت نمود:
شورای حل اختلاف یا دادگاه
راننده ی خودروی مقصر مسئول جبران افت قیمت خودرو است و برای همین شرکت بیمه مسئول پرداخت این خسارت نیست.بنابراین اگر فرد متضرر درخواست دریافت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در اثر تصادف را داشته باشد، باید برای تامین خسارت خود به شورای حل اختلاف مراجعه کند.
برای برآورد میزان خسارت افت قیمت بعد از ثبت دادخواست ،کارشناس مربوطه تعیین شده و با ملاحظه خودرو و یا تصاویر مربوط به خسارات، کارشناس میزان خسارت افت قیمت را محاسبه می کند. بعد از این که خسارت برآورد شده توسط کارشناس اعلام شد، مطالبه خسارت به طرفیت مالک خودروی مقصر به دادگاه یا شورای حل اختلاف ارائه می کند. به این نکته توجه داشته باشید که اگر خسارت وارد شده کمتر از بیست میلیون تومان اشد رسیدگی به خسارت توسط شورای حل اختلاف رسیدگی می شود و خسارات بالای ۲۰ میلیون تومان برای رسیدگی به دادگاه ارجاع داده می شوند. فرد زیان دیده با پیگیری پرونده از طریق دادگاه می تواند به خسارت افت قیمت خودروی خود دست پیدا کند.
موارد موثر در افت قیمت خودرو
در زمان تصادف مدل و رنگ خودرو و سال ساخت خودرو در افت قیمت خودرو بسیار موثر می باشد مدل ماشینهایی که سه سال از تولیدشان نگذشته باشد افت قیمت بیشتری را در زمان خسارت دارند .
علاوه بر مدل خودرو،رنگ خودرو هم در افت قیمت خودرو بسیار موثر می باشد. نتیجه آخرین جامعه آماری که درباره ماشین ها با رنگ های مختلف انجام گرفته، رنگ زرد داشته اند این است که خودروهایی که در زمان خسارت کمترین افت قیمت را نسبت به سایر رنگهای خودرو از قبیل طلایی و بنفش و قرمز از جمله خودروهایی بودند که افت قیمت بالایی را در زمان خسارت دارند.
در تصادفاتی که خودروی آسیب دیده یک ماشین گران قیمت می باشد داستان پرداخت خسارت کمی متفاوت می شود. بر اساس قانون جدید بیمه ی شخص ثالث پرداخت خسارت بر اساس شرایط خودروی متعارف انجام میشود.
در قانون بیمه ی ثالث ،خودرویی که ارزش آن خودرو بیشتر از نصف دیه ی یک فرد مسلمان در آن سال باشد ،خودروی نامتعارف میباشد.
بر اساس قانون جدید بیمه شخص ثالث، فرد مقصر در زمان تصادف با خودروی نامتعارف موظف است که تا سقف نصف دیه ی ماه حرام را جبران کند .
به عنوان مثال دیه ماه حرام در سال 1399، 440 میلیون تومان بوده است که اگر خسارت تا نصف این مبلغ یعنی تا 220 میلیون تومان باشد توسط فرد مقصر در تصادف با ماشین های گران قیمت پرداخت می شود. باقی خسارت را فرد زیان دیده باید خودش جبران کند که می تواند برای این هزینه از بیمه بدنه خود استفاده نماید. البته بخشی از این خسارت توسط بیمه نامه شخص ثالث فرد قابل جبران می باشد که بر اساس تعهد مالی که بیمه نامه ثالث وی دارد این بیمه نامه می تواند کمک وی باشد.