همه چیز در رابطه با جرم افترا(تهمت زدن)-بخش هشتم

در این پست به ادامه ی مطالب و بررسی مجازات جرم افترا با عنایت به ماده 697 قانون مجازات اسلامی میپردازیم .


همه چیز در رابطه با جرم افترا(تهمت زدن)-بخش هشتم

در پست قبلی به بیان نکاتی در ارتباط با تبصره ماده 697 قانون مجازات اسلامی پرداختیم فلذا دانستیم که جرم افترا درزمره جرایم عادی صرف و یا جرایم غیر عمدی نمی باشد ، و وجود سوء نیت برای محکوم کردن مرتکب لازم است ، یعنی مفتری باید« عمد در انتساب نادرست عمل مجرمانه » به طرف مقابل داشته باشد و همچنین وجود سوء نیت خاص در مرتکب ، مثلاً قصد بی آبرو کردن و هتک حیثیت طرف مقابل ، ضروری نیست ، و با وجود سه شرطی که گفته شد جرم افترا محقق می شود.در این پست به ادامه ی مطالب و بررسی مجازات جرم افترا با عنایت به ماده 697 قانون مجازات اسلامی میپردازیم .

وجود سوء نیت خاص در مرتکب ، مثلاً قصد بی آبرو کردن و هتک حیثیت طرف مقابل ، ضروری نیست ، و با وجود سه شرطی که گفته شد جرم افترا(تهمت زدن) محقق می شود. بنابراین ، نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضائیه به شرح زیر ( در مورد عدم امکان محکوم کردن شخص شاکی که برای احقاق حق خود علیه دیگری شکایت کرده است ، به جرم افترا(تهمت زدن)) هر چند نظر صحیحی است ، لیکن در آن بخش که به لزوم وجود هتک حرمت در مفتری اشاره می کند قابل انتقاد به نظر می رسد . به موجب نظریه مذکور:

اگر شاکی در مقام احقاق حق و رفع تظلم از خود علیه کسی شکایت کند و عملی یا امری را صریحا به او نسبت بدهد که قانونا جرم است ولی نتواند صحت این اسناد را به اثبات برساند به عنوان مفتری قابل تعقیب و مجازات نیست ، زیرا درجرم افترا(تهمت زدن) نیز ، مثل سایر جرایم عمدی ، از جمله عناصر متشکله آن سوء نیت یا عنصری معنوی است و در اعلام شاکی ستمدیده عنصر معنوی جرم افترا(تهمت زدن) وجود ندارد و فقط نتوانسته است دلیل محکمه پسند به مقامات قضایی ارائه کند؛ به علاوه مفتری لغتاً و اصطلاحاً به کسی اطلاق می گردد که با دروغ و صحنه سازی و به منظور هتک حرمت و حیثیت دیگری نسبت خلاف واقع به او بدهد ، مضافاً شاکی و متضرر از ستم شرعا و قانونا شخصا مجاز به انتقام شخصی ،راهی جز اعلام شکایت به مراجع صالحه نخواهد داشت و از طرف دیگر به دور از عدالت است که ، به جای رفع ظلم ، شاکی را به عنوان مفتری کیفر دهیم و از ظالم و مجرم حمایت کنیم .

همه چیز در رابطه با جرم افترا(تهمت زدن)-بخش هشتم


علاوه بر اشکالی که گفته شد اشکالات دیگر را نیز می توان به این نظریه مشورتی وارد کرد ، از جمله این که فرد مبری شده از جرم مورد شکایت را دیگر نمی توان ظالم و مجرم نام نهاد . لیکن اصل آنچه که اداره حقوقی به آن اشاره کرده است صحیح به نظر می رسد ، یعنی نمی توان کسی را به صرف این که شکایت کیفری اش علیه دیگری ناکام مانده است به جرم افترا(تهمت زدن) تحت تعقیب قرار دارد. البته ، در صورت اثبات سوء نیت (یعنی احراز این که شاکی با علم به مجرم نبودن مشتکی عنه به هر دلیل اقدام به شکایت کیفری دروغ علیه او کرده است)محکوم کردن وی به جرم افترا(تهمت زدن) بلا مانع خواهد بود .

مجازات جرم افترا(تهمت زدن):

در ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی؛ مقنن دو نحوه اِعمال مجازات پیش بینی کرده است و دادرس دادگاه را مخیر کرده است که مرتکب را به یک ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم کند. یا اینکه اگر شخصیت مرتکب به نحوی بود که باید درباره او مجازات مناسبی تعیین شود بر حسب مورد حبس تعزیری و یا شلاق تا ۷۴ ضربه را مورد حکم قرار دهد.

در افترا(تهمت زدن) به وسیله نشر اکاذیب، اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء، ضرر مادی یا معنوی به غیر وارد شده باشد یا نه، مقنن علاوه بر اینکه اعاده حیثیت شخص مورد افترا(تهمت زدن) را در صورت امکان لازم دانسته، بلکه مرتکب را مستحق حبس تعزیری از ۲ ماه تا ۲ سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه شناخته است (ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی).




نظرات کاربران


Miss_samane -  18 دی 1398
Slm.Aya mitoonam az pedaram shekayat konam baraye inke kheili bahs va jadal va esteres toye khoone be vojod miare?

تیم محتوای احقاق -  20 اردیبهشت 1401

سلام در موردفحاشی یا در صورت  ضرب و شتم می&zwnjتونید از طریق اورژانس اجتماعی بهزیستی پیگیر بشین که برای اینکار با شماره 123 که شماره اورژانس اجتماعیه تماس بایستی بگیرید

اگه پدرتون نفقه هم یهتون نمیده میتونید شکایت  ترک انفاق از طریق  دادخواست علیه ایشون مطرح کنید 


یگانه -  22 اسفند 1401
با سلام کسی به ما تهمت زد ممانعت از حق واخلال در نظم وتوهین وتهدید ومزاحمت وتلاش برای سرقت وگروگان گیری و..که از همه در دادسرا تبرئه شدیم اکنون ما رفتیم واز او به جرم افترا شکایت کردیم که در دادسرا جرمش محرز شد اما در دادگاه تبریه شد چون گفته که سو نیت نداشته در صورتی که دقیقا بعد از توقیف اموالش به جهت مهریه از ما شکایت کرد حالا میخواهیم لایحه بنویسیم چه طور بنویسیم تا در تجدید نظر حداقل پرونده رو بخونن ممنون میشم راهنماییم کنید